Provincie Antwerpen


Baarle-Hertog (B) en Baarle-Nassau (NL) maken zich klaar voor het elfde Grensincidenten-weekend!

21, 22 en 23 oktober

'Het Grensincidentenweekend is alweer toe aan zijn elfde editie', licht Ludo Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, toe. 'In 2001 werd het initiatief genomen om de grensoverschrijdende culturele samenwerking met Nederland en in het bijzonder met Noord-Brabant een nieuwe impuls te geven. Als uitgangspunt bij de uitwerking werd gekozen om na te gaan hoe de grens tussen Vlaanderen en Nederland nu op cultureel vlak beleefd wordt, en dit is ondertussen al jarenlang dé invalshoek voor het weekend, dat 'Grensincidenten' gedoopt werd: Vlaanderen en Nederland die elkaar ontmoeten in taal, literatuur en muziek.' Het grensoverschrijdende culturele evenement Grensincidenten is een initiatief van de provincie Antwerpen en de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.

Zaterdag 22 oktober - De Kleinkunstcup

Op zaterdag beconcurreren drie Vlaamse en drie Nederlandse kleinkunstgroepen elkaar op muzikale wijze tijdens de derde Kleinkunstcup. De groepen werden vakkundig uitgekozen door Nekka.

Wie dacht dat het Nederlandstalige lied had afgedaan, slaat de bal volledig mis. Voor de derde keer al wel zal Baarle-Hertog-Nassau het decor vormen voor de Kleinkunstcup. Tijdens deze zinderende liedjeswedstrijd gaat een professionele jury samen met het publiek op zoek naar verfrissend Nederlandstalig talent. De mensen achter Nekka visten uit de Vlaamse en Nederlandse muzikale vijver volgende groepen en muzikanten op om de Kleinkunstcup-affiche te stofferen:

The Quest (BE)
In de muziek van The Quest staat de vrouwelijke meerstemmigheid centraal. Het programma bestaat uit eigen nummers, aangevuld met eigen bewerkingen van traditionele volksliederen. De liederen herinneren aan volksfeesten van toen en de nieuwe melodieën doen Keltisch dromen. Soms intiem, soms vrolijk en sfeervol, soms puur poëtisch en authentiek. The Quest begon als een zoektocht, maar door de sterke vocals en de uitstekende professionele begeleiding is de groep ondertussen een vondst geworden.

Aardvark & De Zandmannen (BE)
De roots van Aardvark & de Zandmannen liggen in Sleidinge (Oost-Vlaanderen). De moerstaal is het 'Sleins'. Aardvark haalt zijn inspiratie uit het leven van alledag; niet uit de grote wereldbranden of catastrofes die eindigen als hoofdpunt in het laatavondjournaal, maar uit de kleine dingen des levens. Uit de Belgische volksaard.

Walrus (BE)
Walrus is de nieuwe groep van toetsenist Geert Noppe (Yevgueni), die met vier muzikale bondgenoten zijn persoonlijke collectie nummers ten gehore brengt. In het Nederlands. Met teksten die nogal al eens naar de heer Van Het Groenewoud ruiken, maar die vooral een blik werpen op de binnenspiegel van deze jonge dertiger. Een groepsgeluid dat het midden houdt tussen Ben Folds Five, Noordkaap, Raymond, Spinvis en Elbow: Streepjes indie- en postrock, veel samenzang, maar ook wat symfonie of een gruizige ballad, zelfs een rapnummer in Bevers dialect of overstuurde hiphop in AN: voor een walrus is weinig te veel gevraagd.

Fleur Hendriks (NL)
Fleur Hendriks zong eerder dan ze sprak. Ze is Nederlandse, maar heeft haar hart verloren in België. Tijdens haar studie tourde ze met Els Dottermans mee in de voorstelling 'Was Will Das Weib'. Maar nu doet ze het helemaal zelf. Fleur schrijft en zingt kleine liedjes... over excessief drankgebruik, anale seks, wraak op je ex, liedjes om te lachen. Maar ook over kindersterfte, dementie, heimwee, liedjes om te huilen. En dat alles in een lekker brutaal jasje!

Licht (NL)
Licht is een vierkoppige band die het best kan verwoord worden als "kleinkunst overgoten met een stevig sausje". In onze moedertaal zingt zanger / gitarist Alain Smits (Antwerpen) de sterren van de hemel en dit onder begeleiding van drie muzikale vrienden uit Zeeuws-Vlaanderen (NL). Ze spelen eigen werk dat gaat over het leven zoals we dat kennen: de liefde maar ook onze angsten, het leven en de dood, onze verlangens en gemis, kortom wereldse omstandigheden.

Mirthe Bron (NL)
Zin in iets nieuws? Iets moois, iets spannends, iets wat van plan is onder je huid te kruipen en daar sluimerend maar onmiskenbaar te blijven. Om na een paar weken te merken dat je ineens dat ene nummer loopt te fluiten... Mirthe Bron brengt eigen Nederlandstalig werk met sterke kleinkunst-, nederpop- en jazzinvloeden. Nederlandstalig maar met een bite, stevig met soms expliciete teksten maar ook luchtige pop songs en lyrische ballads.

De winnaar van de Kleinkunstcup mag optreden in de Arenbergschouwburg en Cultuurhuis de Warande en wint twee dagen professionele studiotijd. De winnaar van de publieksprijs mag volgend jaar op twee activiteiten van de provincie Antwerpen optreden.

Presentatie: Joke Van Der Flaes
20 uur - Cultureel Centrum Baarle - ¤ 4 voorverkorkoop - ¤ 5 kassa

Zondag 23 oktober - Grensincidenten in taal

Panelgesprek van 10 tot 12.30 uur - Cultureel Centrum Baarle Toegang gratis - Reservatie verplicht

Bij schrijver MARC REUGEBRINK loopt de Belgisch-Nederlandse grens dwars door de hartstreek. Geboren is hij in het Nederlandse Groningen, wonen doet hij sinds 1998 in Gent. Wie al wel eens De Standaard of De Morgen openslaat, kwam hem ongetwijfeld al een keertje tegen. Dat laatstgenoemde krant eerder dit jaar een stuk van hem publiceerde onder de titel 'Heimwee van een valse Belg', met als ondertitel 'waarom Marc Reugebrink onmogelijk ooit echt Nederlander af kan zijn' leek een sollicitatie voor Grensincidenten. Hij komt u er dan ook graag van overtuigen dat het wel goed zit met zijn wil om Belg te zijn, en dat heimwee soms ook mooie kanten heeft.

Ook voor schrijfster MARGOT VANDERSTRAETEN maakt Nederland wezenlijk deel uit van haar leven. Over het hoe en waarom gaat ze misschien wel een tipje van de sluier oplichten, en anders zal ze ons zeker inleiden in haar wereld van inzichten en opinies. Dat deze dame over heel wat uiteenlopende onderwerpen kan meepraten, bewijst haar uitvoerige lijst columns, interviews, opiniestukken en reportages die ze voor diverse media schreef en schrijft. Daarenboven heeft ze ook enkele romans op haar palmares staan, en heeft ze iets met culinaire thema's. Benieuwd wat dat gaat opleveren!

Dat HUGO CAMPS zijn journalistieke loopbaan begon als oorlogsverslaggever in het Verre- en het Midden-Oosten, maakt hem uitermate geschikt om deel te nemen aan Grensincidenten. Dat hij zich, na tien jaar hoofdredacteurschap van Het Belang van Limburg, wierp op de sportwereld en dan vooral het voetbal en het wielrennen, zal er misschien voor zorgen dat zijn bijdrage aan Grensincidenten toch vreedzaam verloopt. Alhoewel, Hugo Camps staat bekend om zijn ferme uitspraken en zijn aparte en uitgesproken mening over de meest uiteenlopende onderwerpen uit binnen- en buitenland. Daarvan getuigen zijn talloze columns, interviews en andere publicaties die zowel in Nederland als Vlaanderen verschijnen. In zijn stukje over 'Het Vlaming zijn' van enkele jaren geleden, gaf hij prinses Maxima gelijk met haar uitspraak 'De Nederlander bestaat niet'. Sindsdien zijn onze beide landen nog niet uit de politieke en culturele stroomversnellingen geraakt. Daarover heeft Hugo Camps ongetwijfeld boeiende uitspraken te doen.

Panelgesprek gemodereerd door Jos Borré

Vrijdag 21 oktober - Grensincidentje voor kinderen

Exclusief voor scholen - bibliotheek/ Cultureel Centrum Baarle

Elk jaar weer staat het Grensincidentje garant voor heel wat inspirerende workshops over taal, boeken en illustraties. Ook dit jaar worden alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar / groep 7 - 8 uit de grensstreek uitgenodigd om kkennis te maken met jeugdschrijvers, striptekenaars en woordkunstenaars. Ze vertellen en demonstreren niet alleen hoe ze zelf tewerk gaan, maar ze zetten de kinderen ook aan het werk. Afsluiten doen we met een muzikaal optreden van De Boekenplanken, een belezen rockband. Ambiance verzekerd!.

Praktisch
Voor meer info: www.grensincidenten.be of www.grensincidenten.nl