Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 oktober 2011

Onderzoek gestart naar verdwijnen beweegbare palen binnenstad

Geslaagde test met scannen van digitale parkeervergunningen

De gemeente Alkmaar onderzoekt of de beweegbare palen uit de binnenstad kunnen worden verbannen. De palen worden mogelijk vervangen door slimme camera's die kentekens kunnen lezen.

De gemeente Alkmaar kent al jaren het principe van een autoluwe binnenstad. Buiten de laad- en lostijden mogen alleen belanghebbenden, die in het bezit zijn van een vergunning of ontheffing, de binnenstad met hun voertuig inrijden. Om er voor te zorgen dat de voor de binnenstad vastgestelde gebruiksregels ook worden nageleefd, sluit de gemeente Alkmaar het gebied buiten de laad- en lostijden in fysieke zin af. Dit gebeurt door middel van een systeem van dynamische stadsafsluiting, dat bestaat uit 17 beweegbare palen. De gemeente is nu een onderzoek gestart met als doel het uiteindelijk laten verdwijnen van de beweegbare palen. Dit kan door middel van het gebruik van camera's die kentekens kunnen scannen. Auto's die gescand worden, maar geen recht hebben om in de binnenstad te rijden krijgen dan automatisch een bekeuring toegestuurd. Op het moment vinden veel ongevallen plaats met de beweegbare palen, met schade tot gevolg. De gemeente zoekt daarom naar andere oplossingen.

Geslaagde test met scannen van kentekens

Met ingang van 1 februari 2012 zullen alle parkeervergunningen voor bewoners in Alkmaar digitaal zijn. In augustus is er een pilot van twee weken geweest met het scannen van de kentekens door Stadstoezicht in de Spoorbuurt en het Blaeustratenkwartier De pilot is positief verlopen, het scannen verliep vlekkeloos. Met de komst van de digitale parkeervergunning voor bewoners, verdwijnen de papieren bewonersvergunningen. In plaats daarvan wordt er in de toekomst gecontroleerd op kentekens, door middel van scanapparatuur. De kentekens van vergunninghouders worden gekoppeld aan een database. Raadpleging van deze database maakt direct duidelijk of een auto een parkeerrecht heeft. Praktische informatie over wat digitalisering van de bewonersvergunning betekent voor de aanvraag van een bewonersvergunning 2012, volgt in de maand november van dit jaar.

Digitaal aanvragen vergunningen

De gemeente is bezig met de digitalisering van verschillende diensten. In de toekomst komt er een koppeling tussen de verschillende producten. Hierdoor is het mogelijk om digitaal aanvragen en wijzigingen voor vergunningen te regelen. Inwoners van Alkmaar hoeven dan niet meer naar het stadskantoor. Het nieuwe systeem levert ook een kostenbesparing op.