Ingezonden persbericht


21 oktober 2011

Havencentrum Lillo richt internationaal Port Centre Network op

Havencentrum Lillo richt samen met de Association Internationale Villes et Ports (AIVP) en Genoa Port Centre het Port Centre Network op. Op 21 oktober, ter gelegenheid van een internationaal seminarie over haveneconomie, ondertekenen de drie partijen in Genua het Memorandum of Understanding (MoU). Hiermee bevestigen zij hun samenwerking op het vlak van best practices, promotie en haveneducatie.

()

Het Port Centre Network wordt opgericht door de Association Internationale Villes et Ports (AIVP) en 2 bestaande 'port centres' (Antwerpen en Genua). De initiatiefnemers plannen regelmatig overleg en zullen minstens één keer per jaar samen komen om best practices samen met externe experts te delen. Daarnaast plant het Port Centre Network ook een gemeenschappelijk project gericht op scholen.

AIVP engageert zich om het netwerk te ondersteunen bijvoorbeeld door het onderhouden van een database met projecten en initiatieven van de verschillende havencentra en zal instaan voor de promotie van het netwerk via een specifieke website, maar ook naar de havens en internationale organisaties toe. Dit thema van havencentra ligt immers volledig in de lijn van de missie van AIVP, namelijk 'het versterken van de link tussen havens en steden'.

()

Havencentrum Lillo zal dankzij dit nieuwe netwerk kunnen zijn ideeën en ervaringen kunnen delen met de collega's van andere havencentra. Daarnaast creëert dit project ook de mogelijkheid om gemeenschappelijke projecten te ontwikkelen en zo de ontwikkelingskosten te verlagen.

Pioniersrol
Gedeputeerde en voorzitter Koen Helsen legt uit: "De oprichting van dit netwerk toont de pioniersrol aan van het provinciaal Havencentrum Lillo, dat al sinds 1988 de haven van Antwerpen promoot bij het brede publiek. Andere havens kijken met veel belangstelling naar onze verwezenlijkingen en volgen ons voorbeeld, zoals Genua (Italië) waar in 2009 het Genoa Port Centre opgericht is. De ondersteuning door AIVP, een organisatie actief op het raakvlak van steden en havens, zal onze bekendheid vergroten en dit initiatief ook bij andere havens kenbaar maken."

Het provinciaal Havencentrum Lillo werd opgericht in 1988 en is hét bezoekers- en informatiecentrum voor de Antwerpse haven. Het brengt scholieren, verenigingen en bedrijven in contact met de dynamiek van de havenwereld. Jaarlijks verwelkomt het Havencentrum ruim 47.000 bezoekers die niet alleen een rondleiding door de interactieve tentoonstelling van het centrum krijgen, maar ook de bedrijvigheid op het haventerrein zelf waarnemen.