Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 21 oktober 2011

Vlaanderen voorziet subsidie van 590.000 euro voor opsporing TBC in partnerland Mozambique

Op voorstel van Vlaams minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, heeft de Vlaamse Regering beslist om een subsidie van 590.000 euro toe te kennen aan de vzw Apopo. Apopo heeft een methode ontwikkeld waardoor TBC op een snelle en eenvoudige manier kan worden opgespoord door middel van getrainde tbc-detectieratten.

In de loop van 2011 heeft de Vlaamse Regering een nieuwe strategienota tussen Vlaanderen en Mozambique goedgekeurd voor de periode 2011-2015. Hierin werd de keuze gemaakt om verder in te zetten op de gezondheidssector.

Het goedgekeurd project draagt bij tot de realisatie van de doelstellingen die werden geformuleerd in de landenstrategienota rond gezondheid, met name het terugdringen van de impact van de ernstige endemische ziekten zoals malaria, tuberculose, HIV/AIDS,... .

Mozambique kent in vergelijking met andere landen in Sub-Sahara Afrika en de rest van de wereld een hoog aantal tbc-besmettingen. Terwijl de globale prevalentie in 2007 geschat werd op 137 gevallen per 100.000 bevolking, rapporteerde Mozambique 431 gevallen per 100.000 inwoners.

Met het oog op een oplossing voor de prangende problematiek van tbc-diagnose in landen met beperkte middelen en infrastructuur, is Apopo de mogelijkheid beginnen te verkennen om Afrikaanse reuzenhamsterratten in te zetten voor de detectie van tuberculose.

Een pilootproject met deze reuzenhamsterratten in Tanzania heeft reeds belangrijke resultaten opgeleverd: meer dan 2.200 individuele tbc-patiënten werden opgespoord, die over het hoofd werden gezien door conventionele microscopie.

'Deze technologie zal nu ook ingezet worden in Mozambique, met als bedoeling om de tbc-detectiegraad in Maputo en Mozambique op korte termijn gevoelig te verhogen. Zo wordt de snelle verspreiding van tuberculose in Mozambique afgeremd. Door de implementatie van Apopo's unieke tbc-detectietechnologie wil de Vlaamse overheid bijdragen aan het nationaal tbc-controleprogramma van Mozambique', besluit minister-president Peeters.