Ingezonden persbericht


Persbericht

Tabaksbeleid Minister Schippers discutabel
Mysteryonderzoek KWF: 43% van de cafés niet rookvrij 's nachts

Amsterdam 21 oktober 2011 - Vanavond laat het televisieprogramma Zembla (VARA) zien dat het minister Schippers van Volksgezondheid intensieve contacten heeft met de tabakslobby. Deze constatering zet wederom vraagtekens bij de genomen maatregel uit 2010 van de Minister om het rookverbod in kleine cafés terug te draaien. Uit een onlangs gehouden Mystery onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat het rookverbod na dit besluit in Nederlandse cafés massaal wordt overtreden. Voor elf uur 's avonds wordt er nog in 17% van de cafés gerookt. Na elf uur 's avonds is dit bijna verdrievoudigd naar 43%. KWF Kankerbestrijding maakt zich zorgen over de grote invloed van tabakslobby op het overheidsbeleid en vraagt de politiek om de internationale regels te handhaven waarin de tabakslobby zich niet mag bemoeien met het maken van beleid.

Sinds 2005 gelden er internationale afspraken waarbij de tabaksindustrie geen invloed mag uitoefenen op overheidsbeleid. Zembla laat vanavond zien dat er een intensieve lobby van de tabaksindustrie gaande was (en is?) op de huidige overheidmaatregelen van minister Schippers en beleidsmakers. Het programma vertoont dat er wel degelijk lobby is geweest op voorbereidende beleidsmaatregelen zoals het horecarookverbod. KWF Kankerbestrijding is dan ook van mening dat het kabinet zich laat leiden door de pro-rooklobby ten koste van de volksgezondheid en hoopt dat Minister Schippers in de toekomst tabaksontmoediging vooropstelt. Iets wat een ministerie van Volksgezondheid behoort te doen.

Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde in oktober 2010 aan dat kleine cafés zonder werknemers zouden worden vrijgesteld van het rookverbod. Uit cijfers van nVWA bleek in de zomer 2010 dat in 28% van de cafés en discotheken rokers werden aangetroffen. Uit het Mystery Guest onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding van september 2011 blijkt dat meer dan voorheen (nu 43%) van de kroegen zich niet houden aan het rookverbod.

Meeroken
Tabaksrook is schadelijk voor de roker en zijn omgeving, onder meer vanwege de kankerverwekkende stoffen in tabaksrook. Jaarlijks overlijden twee- tot drieduizend Nederlanders aan de gevolgen van meeroken. Een volledig rookvrije horeca leidt binnen een jaar tot aantoonbare gezondheidwinst onder niet-rokers. Zo nam het aantal hartaanvallen in Italië en Schotland in het eerste jaar na de rookvrije horeca af met 11, respectievelijk 17%.

KWF Kankerbestrijding streeft naar een rookvrij Nederland. Als er in Nederland niet meer wordt gerookt, sterven op termijn 30 procent minder mensen aan kanker.