Rita Verdonk stopt met politiek

HILVERSUM - Rita Verdonk verlaat per direct de politiek. Dat maakt ze vanavond bekend in een interview met het televisieprogramma EenVandaag.

Als reden voor haar vertrek noemt ze de tegenvallende resultaten bij de verkiezingen. "Maar dit kabinet doet het goed. Als wij een nieuw punt verzinnen, nemen zij het over." Ook het succes van de PVV speelde TON parten. Over PVV-voorman Geert Wilders zegt ze: "Geert, dat heb je goed gedaan, je moet doorgaan."

De beslissing is moeilijk en doet pijn, volgens de oud-minister, die naar eigen zeggen een moeilijke periode achter de rug heeft. "Als de muren hier konden praten van alle huilbuien die ik de laatste weken heb gehad, dan zouden ze heel veel te vertellen hebben."

Over vier weken is er een ledenvergadering van TON. Dan moeten de leden beslissen of de partij moet worden opgeheven of worden voortgezet. Ook moet dan duidelijk worden wat de consequenties zijn voor de tientallen gemeenteraadsleden en de twee wethouders die de partij nog telt.

Van 2003 tot 2006 was Verdonk minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Verdonks functioneren leidde in 2006 tot de val van Balkenende II.

Verdonk richtte daarna haar eigen partij Trots op Nederland op.