Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 21 oktober 2011

Nederland eert orgaandonoren met onthulling Nationaal Donor Monument Monument is een plek voor getransplanteerden en nabestaanden van donoren

Vandaag vond de feestelijke onthulling plaats van het Nationaal Donor Monument in Naarden. In het bijzijn van zo'n 400 aanwezigen openden Erica Terpstra en burgemeester van Naarden Joyce Silvester de enorme cadeauverpakking rondom het monument, waarna honderden ballonnen opstegen. De onthulling van het monument was onderdeel van de Donorweek. Tijdens deze week worden mensen door middel van diverse acties gewezen op het belang van donorregistratie.

Peter van Roosmalen, voorzitter Stichting Nationaal Donor Monument: "Het Nationaal Donor Monument is een cadeau van alle getransplanteerden aan hun anonieme orgaandonor. Want ondanks dat er op dit moment nog steeds een groot tekort is aan orgaandonoren, willen we met het monument laten zien dat Nederland blij is met degenen die er wél voor kiezen om hun organen af te staan. Zo hopen we ook anderen te inspireren om orgaandonor te worden. Het Nationaal Donor Monument is dan ook onze manier om te zeggen: donoren bedankt!".

Voor getransplanteerden en nabestaanden van donoren De feestelijke onthulling was niet alleen een mooi moment voor de vele aanwezige getransplanteerden, maar ook voor de nabestaanden van donoren. Voor hen is het Nationaal Donor Monument een plek van troost, want door de keuze van hun naasten hebben anderen een kans op een nieuw leven gekregen. Tijdens het programma in de Grote Kerk werd onder andere verteld over hoe het initiatief voor een nationaal monument jaren geleden is ontstaan en hoe het monument uiteindelijk met hulp van vele sponsoren en betrokkenen tot stand is gekomen. Ook kwamen getransplanteerde Paul van den Elsaker en nabestaande van een donor Ida Welbers aan het woord. Zij vertelden wat het Nationaal Donor Monument voor hen betekent.

'De Klim'
Het Nationaal Donor Monument is een standbeeld van twee meter hoog met de naam 'de Klim'. Het beeld is ontworpen door Egbert Hermsen en uitgevoerd door kunstenaar Ben Overkamp. Het staat symbool voor een getransplanteerde die dankzij zijn donor naar een nieuw leven klimt en een nabestaande die uit een dal van verdriet klimt doordat de overleden donor in iemand anders voortleeft.

Over de Donorweek
Tijdens de Donorweek wordt Nederland dagelijks op een oorspronkelijke manier, digitaal of op straat, met het belang van donorregistratie geconfronteerd. Overal vinden grote en kleine acties plaats. Het doel in deze week is dat zoveel mogelijk mensen hun keuze registreren.

----------------------------



Ingezonden persbericht