Zeeuws Hand & Pols Centrum wint Emergo


GOES, 20111021 -- Gisteren werd op het provinciehuis de winnaar van de Zeeuwse Innovatieprijs, Emergo, bekend gemaakt. Van de vijf genomineerden heeft de jury het Zeeuws Hand & Pols Centrum tot winnaar uitgeroepen. Het ZHPC is een multidisciplinair revalidatiecentrum voor handen en polsen in Goes. De Emergo is een prijs van de Provincie Zeeland en Syntens Innovatiecentrum en wordt ieder jaar uitgereikt aan een Zeeuwse onderneming die met succes een innovatie gerealiseerd heeft.

De prijs bestaat uit eeuwige roem, een oorkonde plus een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Rinus Rentmeester. Redenen voor de jury om het ZHPC als winnaar te benoemen zijn dat het centrum een vernieuwing in de sector is, dat ze laten zien dat het ook in deze tijd mogelijk is om betere kwaliteit tegen lagere kosten te bieden en dat dit private initiatief al na anderhalf jaar ‘zwarte cijfers’ kan laten zien. De jury bestaat uit gedeputeerde Ben de Reu, directeur Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland Rob van Renterghem, ondernemer Scarlet Kwekkeboom-Janse van Janse&Janse, lector Wim Brouwer van Hogeschool Zeeland, ondernemer John Bijl van Vitro Plus, Karlie van de Vijver van Technologisch Bedrijven Centrum Zeeland en Jan Henk Verburg van Syntens Innovatiecentrum.

Multidisciplinair revalidatiecentrum voor handen en polsen
Het Zeeuws Hand & Pols Centrum is het eerste multidisciplinaire revalidatiecentrum in Nederland specifiek voor patiënten met hand- en polsproblemen. Een gedigitaliseerd expertsysteem beoordeelt de hand- en polsfunctie. De meetresultaten worden gebruikt voor het evalueren van de behandeling, het berekenen van de mate van arbeidsongeschiktheid en wetenschappelijk onderzoek. Ook worden gewrichtsimplantaten gemonitord in samenwerking met de fabrikanten van deze medische hulpmiddelen. Met de plastisch chirurg, reumatoloog, revalidatiearts en bedrijfsarts die aan het centrum zijn verbonden kunnen de gespecialiseerde handtherapeuten hoogwaardige zorg bieden.

Zeeuws Innovatie Evenement
Ook het publiek en deelnemers aan het Zeeuws Innovatie Evenement is gevraagd om een stem uit te brengen op een van de vijf genomineerden. De meeste stemmen kreeg LUXeXcel uit Goes Zij vervaardigen optische structuren, lenzen en lichtdistributiepatronen met transparante inkt en transparante media. De 'digitale bouwstenen' worden laag voor laag aangebracht via een printer waarmee nieuwe optische effecten worden gegenereerd. De bekendmaking van de Emergo vond plaats op de laatste dag van het Zeeuws Innovatie Evenement. Tijdens deze middag werden de ervaringen van ondernemers, opgedaan tijdens de twee eerdere dagen, gepresenteerd. Dagen waarin nieuwe verbindingen tot stand gebracht zijn tussen de uiteenlopende sectoren als zorg en toerisme plus biobased en logistiek.





Syntens Innovatiecentrum