NCRV

Debat op 2: Prostitutie: normaalste zaak van de wereld?

Ingezonden door NCRV op 21 oktober, 2011 - 10:05


zaterdag 22 oktober 2011 - 20:25 uur
Zender:
Nederland 2

Naar aanleiding van de Europese dag tegen mensenhandel op 18 oktober staat Nederland 2 deze week in het teken van moderne slavernij. Hoewel Nederland al bijna 150 jaar geleden de slavernij afschafte, behoort het fenomeen nog steeds tot de orde van de dag. In onder andere de prostitutie werken moderne slaven: mensen die tegen een hongerloon lange uren maken en vaak niet vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. Zaterdag in het televisieprogramma Debat op 2 (NCRV/KRO) een debat, onder leiding van NCRV-presentator Ghislaine Plag, over de mensenhandel binnen de prostitutie.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher vindt dat prostitutie niet meer moet worden gezien als een normaal beroep. Hij schat dat de helft van de vrouwen dit vak niet vrijwillig uitvoert. Uit bronnen van CNN blijkt dat er naar schattig wereldwijd 10 tot 30 miljoen moderne slaven zijn en dat 43 procent van die slachtoffers `werkt' in de seksindustrie, waarvan 98 procent vrouw. In Nederland is er ook nog veel sprake van mensenhandel binnen de prostitutie. Wordt het tijd om het `oudste beroep van de wereld' in Nederland in zijn geheel te verbieden? En is dat reëel? De kans bestaat dat alleen de vrijwillige prostituees daarmee worden verbannen en dat de mensenhandel ondergronds doorgaat.

Bovendien zijn de `rode raampjes' in Amsterdam een enorme trekpleister voor toeristen. Mogen de financiële consequenties wel worden afgewogen als het gaat om handel in mensen? Betere maatregelen, zoals een vergunningsplicht voor seksbedrijven, de leeftijd naar minimaal 21 jaar en een registratiegesprek voor alle prostituees, lijken voor de handliggend. In een nieuwe wet wordt dat binnenkort geregeld. Maar is het wel genoeg? En waarom nu pas?

Als dat niet leidt tot een daling van het aantal slachtoffers van mensenhandel, dan zou Nederland Zweden achterna kunnen gaan. Daar is niet de prostituee strafbaar maar de klant. Sommigen vrezen dat, dat een toename van seksueel geweld, aanranding en verkrachting ten gevolge zal hebben. Hoe wordt verdere mensenhandel in de prostitutie voorkomen en kan Nederland zonder het oudste beroep van de wereld? Daarover meer in Debat op 2.

Debat op 2 is een journalistiek discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema's behandelt. Het programma is iedere zaterdagavond, live vanuit het Geldmuseum in Utrecht, te zien. Meepraten op Twitter kan via #debatop2.
Programma:
Debat op 2
Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
http://debatop2.nl