Propaganda voor winterhulp, tegen Bolsjewisme

Persbericht van Liberty Park

Morgen opent het oorlogsmuseum Liberty Park in Overloon een bijzondere overzichtstentoonstelling van oorlogsaffiches, onder de titel 'De Kracht van Propaganda'.
Een affiche kan een krachtig beeld op het netvlies branden. Dat was de reden waarom er tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zo intensief gebruik van werd gemaakt.
Het Overloonse museum beschikt over een collectie van tweeduizend oorlogsaffiches, voor het merendeel gemaakt in opdracht van de NSB of de Duitse bezetter. Die collectie wordt nu aan het publiek gepresenteerd in een nieuwe, vijftien meter lange affichegalerij. In de galerij verhullen fraaie kunstwerken hun verderfelijke boodschap. Ze roepen op om Churchill niet te geloven, Joden aan te geven of om zelf mee te vechten aan het Oostfront, onder het mom dat een overwinning van het Rode Leger het einde van de beschaving zou inluiden. Gebruikmakend van sterk beeldbepalende elementen, zoals een voet die mensen vertrapt of een vinger die in je gezicht wijst, werd alles ondernomen om de publieke opinie te beïnvloeden. Een radio kon worden uitgezet, een pamflet kon worden weggegooid, maar aan een in het openbaar opgehangen affiche viel nauwelijks te ontkomen.
Het doel van de tentoonstelling en de bijbehorende museumles is om jongeren bewust te maken van de manipulatie waaraan zij blootstaan. Want het museum vindt dat niet alleen de geschiedenis van de oorlog verteld moet worden, maar bezoekers tegelijk ook een handreiking moeten krijgen bij de beantwoording van vragen als 'hoe voorkomen we dat zoiets opnieuw gebeurt?'.
Tijdens de museumles gaan jongeren aan de hand van een concrete stelling zelf in groepjes aan de slag om een affiche te maken. Op werkstations kunnen ze met tekst, symbolen, beeld en kleur een poster ontwerpen die aansluitend op zijn communicatieve kracht wordt beoordeeld. De stellingen die verdedigd moeten worden gaan niet over de Tweede Wereldoorlog, maar over actuele thema's zodat beter wordt aangesloten bij de moderne belevingswereld. Een stelling kan gaan over het recht op privacy en camera's op straat, maar ook over religie en het recht op de eigen geloofsbeleving.
De Kracht van Propaganda wordt onderdeel van de vaste tentoonstelling van het museum en is vanaf 22 oktober dagelijks te bezoeken.

Razende Robot Reporter