FNV Bondgenoten




* 21-10-2011

Vakcentrales waarschuwen voor uitholling poldermodel

Dankzij de sterke overlegeconomie behoort Nederland tot de betere EU-presteerders met de laagste werkloosheid binnen de EU. Juist in tijden van financiële en economische crisis is bescherming van fundamentele sociale rechten van cruciaal belang, schrijven de vakcentrales FNV, CNV en MHP in een brief aan premier Rutte, met het oog op de Europese Top aanstaande zondag.

FNV, CNV en MHP maken zich grote zorgen nu fundamentele sociale rechten, zoals het recht op collectieve onderhandeling en de vrijheid van vereniging, meer en meer onder druk komen te staan.

Diverse voorstellen van de Europese Raad, van de zogeheten troika (EU, IMF en ECB) en van de Europese Commissie lijken de bescherming die de fundamentele sociale rechten bieden met voeten te treden. In de brief vragen ze Rutte om uitleg hoe dat zo makkelijk kan.

Solidariteit

De vakcentrales vragen de premier op de EU-top aan de orde te stellen dat fundamentele sociale rechten, zoals het recht van vakvereniging en vrije collectieve onderhandelingen, te allen tijden geëerbiedigd en bevorderd moeten worden. `Juist ook in tijden van financiële en economische crisis dient de solidariteit tussen de landen, bedrijven en burgers te worden versterkt en dient de mogelijkheid te worden geboden aan sociale partners om hun verantwoordelijkheid te nemen en gezamenlijk bij te dragen aan het sociaal-economisch herstel.'

Het Nederlandse overlegmodel is een succesverhaal, met kernwaarden als de vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandelingen. `Helaas lijken de EU-instellingen en de troika de achtergrond van het Nederlandse succesverhaal niet op waarde te schatten, daar juist de eerbiediging en het respect voor dergelijke kernwaarden vanuit de EU meer en meer uitgehold dreigen te worden.'

Griekenland

Griekenland wordt gedwongen zijn systeem van nationale collectieve arbeidsovereenkomsten vergaand uit te hollen. `De maatregelen die Griekenland heeft moeten nemen voor internationale financiële ondersteuning zijn moeilijk te verenigen met het Europees Sociaal Handvest. Of met verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie over vrije collectieve -onderhandelingen en -arbeidsovereenkomsten.

Afbraak van werknemers- en vakbondsrechten

In de brief wijzen de vakcentrales op de afbraak van werknemers- en vakbondsrechten in Portugal, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Tsjechië en de Baltische landen. Ook in Spanje en Italië staat het centrale loonvormingstelsel onder druk.