Woningcorporatie Ymere

Stedenwijkers ontmoeten elkaar bij Een boom om te wensen

21-10-2011

Wethouder opent nieuwe ontmoetingsplaats in Stedenwijk Midden in Almere-Stad.

Vrijdag 21 oktober opende Berdien Steunenberg, wethouder Beheer, leefomgeving en cultuur in Almere, de nieuwe ontmoetingsplaats in Stedenwijk Midden in Almere-Stad Een boom om te wensen door haar wens een plekje te geven aan de boom.

Steunenberg: Ooit had iemand een wens voor een ontmoetingsplaats op deze locatie. Deze plek is niet zomaar ontstaan. Dat is gebeurd door samenwerking. Ik richt me tot alle aanwezige kinderen en vraag hen om ieder jaar een wens van iemand anders uit te laten komen.

Stedenwijk is een vitale, groene en sportieve wijk in Almere-Stad, onder andere door de Playground van Clarence Seedorf, de Dierenweide en binnenkort de Stadsakker in het Den Uylpark.

Er was echter ook behoefte aan een rustig plekje om zitten. Om op de kinderen de wachten als ze sporten. Of om bij te praten met buurtgenoten, zo vertelt Gert Diepeveen, manager Gebiedsbeheer Ymere, aan alle aanwezigen. In dat kader is in opdracht van woningcorporatie Ymere het kunstproject ´Een boom om te wensen ontwikkeld door Etuconsult.

Gezamenlijk kunstwerk
De ontmoetingsplek bestaat uit gemozaïekte bankjes en poefjes, met in het midden een boom. Een boom, omdat die stilte, rust en geduld symboliseert en beschutting biedt tegen zon en regen.

Leerlingen van De Brede School Stedenwijk, hun ouders en buurtbewoners hebben de afgelopen weken samen gewerkt aan het mozaïeken van de bankjes en poefjes tijdens workshops in activiteitencentrum Stedenpunt. In verschillende talen is het woord wens er op te lezen.

Beheer vanuit de buurt
Diepeveen: Voordat we zoiets neerzetten is het belangrijk om goed na te denken over het beheer. Wie onderneemt er bijvoorbeeld actie als het stuk of vies is? Bij dit project neemt De Buurtclub deze verantwoordelijkheid op zich.

Buurtclub Stedenwijk is een onderdeel van scholengemeenschap Echnaton, waarbij studenten in het kader van hun maatschappelijke stage - samen met professionals activiteiten in en voor de buurt organiseren.

Een boom om te wensen
Alle aanwezigen hingen een wens in de boom. Iedereen kan een lint of briefje in de boom hangen en een wens doen. De lintjes symboliseren alle mensen die er langs kwamen en even bleven staan of zitten, ze geven aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan en herinneren aan het feit dat elk mens wensen en dromen heeft. Een boom om te wensen, een kunstwerk met een duidelijke functie waar een gemeenschappelijk verhaal kan ontstaan.

Levend middelpunt
Welzijnswerk De Schoor en de Buurtcommissie zullen jaarlijks activiteiten rond de boom organiseren. Iemand kan onder de boom iets vertellen over de stand van zaken in de wijk, er kan worden voorgelezen onder de bladeren. Deze activiteiten kunnen ontstaan op initiatief van de buurtbewoners. Zo wordt de boom een levend middelpunt waar verhalen en ervaringen zich omheen verzamelen.

Integrale Wijkaanpak Stedenwijk
Gemeente Almere en woningcorporatie Ymere en vele andere partijen hebben hun krachten gebundeld in een integrale wijkaanpak om zo gezamenlijk én met bewoners de kwaliteit van Stedenwijk te behouden en waar nodig te verbeteren.