Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

19 OKTOBER - 3 DECEMBER 2011
MICHIEL JANSEN - TOON LAURENSE - JENNY WILSON (UK)

O P E N I N G ZATERDAG 22 OKTOBER 2011 van 16.00 tot 18.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaars

()

()

()

Toon Laurense Michiel Jansen Jenny Wilson TOON LAURENSE
Het werk van Toon Laurense kenmerkt zich door twee componenten: een open gedeelte, een venster dat de blik de verte inleidt, en een gesloten gedeelte dat de blik tegenhoudt. Het open gedeelte is landschappelijk van aard. Het laat een lichtende ruimte zien met een diffuus kleurverloop waarin een soort einder onderscheiden kan worden. Het gesloten gedeelte bestaat uit strak belijnde, monochrome kleurvlakken die het venster als coulissen omsluiten. Deze manier van schilderen bestempelt Toon Laurense tot een modern romanticus. Laurense streeft ernaar om met kleur en licht een ruimte, een leegte te creëren waarin hij een plek vindt voor contemplatie. Die plek moet een stemming hebben die vergelijkbaar is met landschappelijke ervaringen, zoals de herinnering aan een nevelig akkerlandschap, een mistig wateroppervlak, een dageraad of een zonsondergang. Daarom creëert Laurense iets dat op een vergezicht lijkt, zonder dat hij letterlijk landschappelijke motieven gebruikt. Ook de vibrerende kleurnuances zijn niet gelijk aan die uit de natuur. Ze zijn er weliswaar van afgeleid, maar omdat het groen te geel is, het rood te roze en het blauw te paars staan ze op zichzelf. Toon Laurense slaagt erin een prachtig evenwicht te bereiken tussen harmoniërende en contrasterende kleuren. In de onderlinge verhouding van de vlakken zit altijd beweging, die is nooit perfect symmetrisch en blijft daardoor altijd spannend, want symmetrie betekent stilstand.

MICHIEL JANSEN
Michiel Jansen maakt leisteencomposities. Leisteen, een oeroud materiaal, steen die van nature gelaagd is. Jansen herschikt hij de lagen en bouwt er nieuwe eigen vormen mee. Deze vormen zijn vaak ontleend aan de natuur, vormcontrasten spelen een grote rol. De platen leisteen worden stuk voor stuk afzonderlijk bewerkt. Hakken, snijden, boren en slijpen. De kunstenaar bewerkt het leisteen met pure kleurpigmenten wat de grijszwarte steen nog een extra lading geeft. De schilder gaat hier hand in hand met de beeldhouwer. Ruimte en lichtwerking zijn belangrijke elementen bij zijn beelden. De beelden staan op zichzelf waardoor het effect ontstaat dat die zware steen beelden zweven.

JENNY WILSON (UK)
Voor Jenny Wilson is schilderen een alchemisch proces waarbinnen vorm ontstaat en tegelijk uit elkaar kan vallen. Verf is een vloeibaar medium die het instabiele probeert te stabiliseren, te grijpen en fixeren. Vormen komen boven drijven, half af en met een quasi-lichamelijke tactiliteit. Dierlijke of menselijke verschijningen doemen op. Deze zijn nog in het proces van beweging en ontwikkeling, ergens in een tussenplaats, een droomwereld. Zij spelen met het fundamentele automatisme van beeldvorming. Wilson werkt op kleine doeken en panelen waarin ze soms tevens fragmenten van collages verwerkt.

VERWACHT 7 DECEMBER 2011 - 21 JANUARI 2012
HARM JAN BOVEN DIDI VAN DER VELDE WARFFEMIUS

fotografie schilderijen & tekeningen schilderijen & sculpturen