Ingezonden persbericht


Kunsthuis SYB | presentatie Post Object Lag, Emily Williams

nu

21 september 2011 t/m 25 oktober 2011

POST OBJECT LAG

Emily Williams

Eindpresentatie: zaterdag 22 oktober om 14.00 uur
Locatie: Kunsthuis SYB, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag

De residentie periode Post Object Lag eindigt met een presentatie van Emily Williams op zaterdag 22 oktober om 14.00 uur. Hiermee wordt een periode van contemplatie en privacy afgesloten en deelt zij de uitkomsten van haar zoektocht met publiek. Daarna is er de mogelijkheid om gezamenlijk te eten.

Als gastcurator van Nieuwe Vide (Haarlem) ontwikkelde de kunstenaar Emily Williams in 2010 The Object Lag, een rijk geschakeerd project dat vrijwel een jaar in beslag nam. In Beetsterzwaag, een jaar later, heeft zij de tijd genomen om in alle rust te reflecteren op onder de noemer Post Object Lag. Ze legt hierbij haar rol als curator naast zich neer en vertrekt als kunstenaar vanuit haar persoonlijke ervaring en herinnering op zoek naar een passende methode en vorm waarin 'het geheugen' van The Object Lag kan worden vastgelegd. Door middel van documentatiemateriaal, het schrijven van teksten en gesprekken met haar voormalige assistent Suzie Hermán en technicus Roland Vos reflecteerde zij op haar werkwijze. De beschouwingen raken aan uiteenlopende thema's: het probleem van het vastleggen van een project dat voordurend van vorm ontsnapt en vergetelheid als gevolg, het articuleren van een werkwijze, haar rol als kunstenaar in een curatorisch programma, hieropvolgend deze rol ten opzichte van deelnemende kunstenaars, documentatie als middel voor het genereren van kennis in tegenstelling tot het vastleggen van kennis.

Haar project in de Nieuwe Vide benadrukte het spanningsveld tussen het proces en de perceptie van het object als onveranderlijk sluitstuk. Hiermee bood The Object Lag een conceptueel kader voor een gevarieerd programma van performances, workshops, gesprekken, lezingen en andere bijdragen van meer dan 50 participanten. In The Object Lag maakte Williams de praktijk van het doen tot het eigenlijke materiaal door de materiële productie van het object bewust uit te stellen in de voortdurende organisatie en ordening van een zich organisch ontwikkelende programmering van events. De presentaties, de gesprekken met kunstenaars en ontwerpers, de discussies tijdens de productie, de ervaringen en de herinneringen van het publiek, de invloed van het project op de persoonlijke levenssfeer van de kunstenaar, de kleinste details van de uitwerking: alles maakte deel uit van wat Williams ziet als één grote performance. Een performance die uitvoerig werd gedocumenteerd. Williams onderzocht tijdens de residentie in Kunsthuis SYB in wat voor vorm de resultaten van The Object Lag voortgang kunnen krijgen. Een onderzoek dat verder zal gaan na deze residentie.

Emily Williams (1980, UK) leeft en werkt in Haarlem, Nederland. In 2010 was ze gastcurator bij Nieuwe Vide, Haarlem. Daar ontwikkelde ze het project The Object Lag. Binnen dit project ging ze samenwerkingsverbanden aan met het Teylers Museum, Het Dutch Art Institute /ArtEZ , Archive Kabinett (Berlijn) en Kunsthuis SYB. Ze gaf les aan de deeltijdopleiding van de Gerrit Rietveld Academie (DOGtime) en als lid van de programmeringcommissie van kunsthuis SYB (2005-2008) initieerde ze verschillende projecten waaronder; a Methods - Remotley (2008), The Expanding Pie (2007) Dogtime in SYB (2006). Ze studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde in 2008 haar masterdiploma aan het Dutch Art Institute. Het curatorschap van Emily Williams is voor haar een vorm van performance en is innig vervlochten met haar kunstenaarschap. Hierin zoekt ze naar een methode die de kortstondige werkelijkheid van het moment benadrukt. Ze doet dit door het maakproces en de ervaring van de toeschouwer voorop te stellen. Emily Williams maakt gebruik van tekst, performances en samenwerkingsverbanden, waarbij haar persoonlijke ervaring bepalend is voor haar werkwijze.

Deze residentieperiode volgt op de samenwerking van Kunsthuis SYB met Nieuwe Vide tijdens The Object lag, Cross-Reference, welke georganiseerd is door Emily Williams, Maja Bekan en Suzie Hermán in september 2010.

naar projectpagina »

Kunsthuis SYB | presentation Post Object Lag, Emily Williams