Winnaars DOEN Materiaalprijs 2011 bekend

Persbericht van Stichting DOEN

Revolutionair textiel en slippers uit palmbladen

De DOEN Materiaalprijs van 15.000 euro is dit jaar toegekend aan Studio Maarten Kolk & Guus Kusters voor Waterloop. Nieuw textiel dat niet alleen prachtig is maar ook nog eens ontwikkeld wordt volgens een nieuw procedé waarbij het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen. Afvalwater hoort daarmee tot het verleden. Dat is grote winst voor de textielbranche, die tot een van de grootste watervervuilers ter wereld behoort. Studio Tjeerd Veenhoven sleept met PalmLeer de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro in de wacht. Veenhoven maakte van Arecapalm uit India slippers met vrijwel dezelfde kwaliteit als leer. Het levert prachtig schoeisel op, dat duurzaam is en ook betaalbaar blijft voor mensen die onder de 2-dollargrens leven. De twee prijzen zijn zaterdag 22 oktober uitgereikt bij de start van Dutch Design Week, tijdens de opening van de expositie gewijd aan alle nominaties van de DOEN Materiaalprijs 2011, in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Waterloop
Textiel en water lijken niet veel met elkaar te maken te hebben. Toch is bij de productie van stof en weefsels zoveel water nodig dat de textielbranche tot een van de grootste vervuilers gerekend kan worden. Dat gegeven spoorden Maarten Kolk en Guus Kusters aan om diepgaand onderzoek te verrichten naar productiemethoden waarbij water zoveel mogelijk gespaard wordt. Het resultaat mag er zijn. Waterloop combineert digitale printtechniek, ongebleekte garens en vernuftig watergebruik. De jury van de DOEN Materiaalprijs looft Kolk en Kusters omdat Waterloop het nieuwe procedé overtuigend verbeeldt in het eindresultaat. Afvalwater maakt plaats voor water dat door de stof wordt opgenomen en juist nodig is om het dessin zogezegd te voorschijn te laten komen. Kolk en Kusters kozen in de ontwikkeling van deze nieuwe stof toepasselijk voor waterthema's. Zoals het dessin van de karper, dat pas definitief zichtbaar wordt nadat de stof in water gedrenkt is. Innovatief materiaalgebruik en een nieuwe productiemethode gaan hier naadloos samen met esthetische vormgeving, aldus de jury.

PalmLeer
Een jaar geleden liet de Groningse ontwerper Tjeerd Veenhoven zichzelf een doos met 100 Areca palmbladeren uit India opsturen, een goedkope grondstof met een grote souplesse. Veenhoven onderzocht hoe de soepelheid van de bladeren ook na droging bewaard en gebruikt kon worden. Het resultaat is een materiaal met de soepelheid en kracht van leer, maar zonder de ernstig vervuilende chemische processen die het bewerken van leer kenmerkt. De toepassing van dit PalmLeer in een eenvoudig product als de teenslipper is ook een statement. Iedereen kent ze vooral van plastic, waarin ze in veelvoud geproduceerd worden en tot in de lengte der dagen over de oceanen en de aarde rondzwerven. In deze nieuwe vorm van PalmLeer zijn ze duurzaam en goedkoop, dus ook beschikbaar voor mensen die onder de armoedegrens leven. Veenhoven wil de opgedane kennis delen met ambachtslieden in India en zo meer producten van PalmLeer ontwikkelen voor de lokale en Westerse markt. Met de toekenning van de aanmoedigingsprijs wil de DOEN Materiaalprijs de verdere ontwikkeling van het materiaal en de ruimere toepassing ervan stimuleren.

Vakjury
De vakjury bestaande uit Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Ineke Hans (ontwerper), Dorine Putman-Devilee (ASN Bank, specialist duurzaamheid) onder voorzitterschap van Max Bruinsma (hoofdredacteur Items Magazine) beoordeelde tijdens deze derde editie van de DOEN Materiaalprijs een grote diversiteit aan ontwerpen. Uit de 70 inzendingen die dit jaar werden ontvangen selecteerde een commissie van deskundigen zestien ontwerpen, waaruit de vakjury de twee uiteindelijke winnaars koos. De gehanteerde criteria vormen duurzaamheid, innovatie, artistieke kwaliteit en praktische bruikbaarheid; in deze specifieke volgorde.

Expositie en prijsuitreiking in het Van Abbemuseum tijdens Dutch Design Week
De expositie van alle genomineerde ontwerpen tijdens Dutch Design Week in het Van Abbemuseum in Eindhoven, maakt de laatste stand van zaken op het gebied van duurzaam ontwerpen goed zichtbaar. Het toont de winnende ontwerpen en de grote diversiteit aan inzendingen. Zoals Wooden Textiles van Lenneke Langenhuijsen, dat het eindresultaat vormt van een lang onderzoek in de Pacific waar van boombast doeken worden gemaakt. Langenhuijsen wil met dit ontwerp de vertaalslag maken naar de mogelijkheden die Europese boombast biedt. Een nieuwe grondstof die hier tot nu toe slechts als restmateriaal gezien wordt. Of Season Change van Anouk Vogel & Mattijs van Bergen. Een jurk gemaakt van hulsjes van gebruikte binnenbanden van fietsen waarin water kan blijven staan en bloemen geschikt kunnen worden. Het eindresultaat is een conceptjurk, een tentoonstellingsobject dat vragen stelt over de duurzaamheid versus de snelle collectiewisselingen in de mode-industrie. De jurk doorstaat alle seizoenen, de bloemen kunnen steeds vervangen worden en ook zonder bloemen is de jurk een mooi en bijzonder object. Deze ontwerpen en talloze nieuwe materialen, zoals Integraal Geschuimd Beton van Jacob Alkema, zijn slechts enkele voorbeelden van de grote diversiteit aan inzendingen die de DOEN Materiaalprijs dit jaar ontving. De expositie in het Van Abbemuseum is gratis toegankelijk en van dinsdag 25 oktober tot en met zondag 30 oktober te bezichtigen tussen 11.00 en 17.00 uur.

Initiatiefnemers
De DOEN Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving. Doel van de prijsvraag is kunstenaars en vormgevers te stimuleren om duurzaam te ontwerpen. Cultuur en kunst worden ingezet om duurzame, culturele en sociale innovatie te bevorderen en de bewustwording op dit gebied in brede kring te stimuleren.

Materiaalfonds
Het Materiaalfonds biedt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren. Het Materiaalfonds heeft speciale aandacht voor materiaalexperimenten, innovatieve technieken en duurzaam materiaalgebruik.

Stichting DOEN
Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen door aanjager te zijn van sociale, duurzame en culturele voorlopers. Uit de bijdrage van de BankGiro Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende cultuurinitiatieven. Met haar programma Social Design richt DOEN zich op kunst- en designinitiatieven die bijdragen aan het creëren van nieuwe perspectieven op actuele vraagstukken zoals duurzaamheid. De DOEN Materiaalprijs is hier een goed voorbeeld van.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.doen-materiaalprijs.nl



Razende Robot Reporter