D66

zaterdag 22 oktober 2011

D66: "Geen halfslachtig compromis op Eurotop"

"Steun voor Griekenland en vergroting van het noodfonds moeten gepaard gaan met versterking van de Europese Unie en het oplossen van politieke problemen." Dat zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees vandaag bij het debat in de Tweede Kamer ter voorbereiding van de Europese Top die dit weekend in Brussel wordt gehouden. Voor Koolmees is "een halfslachtig compromis" geen optie: "Pas wanneer Europa, Nederland voorop, stevige beslissingen durft te nemen, kunnen mensen weer met vertrouwen naar Europa kijken."

Noodzakelijke maatregelen

Volgens Koolmees moeten de buffers van de banken worden versterkt, het noodfonds vergroot en moeten de lidstaten in problemen economische hervormingen doorvoeren: "Voor de korte termijn is het noodzakelijk dat we deze maatregelen nemen om de crisis een halt toe te roepen."

Teleurstellend voorstel Eurocommissaris

D66 mist de urgentie om nu te hervormen en in te grijpen, niet alleen bij de politiek leiders in Europa, ook bij het kabinet. Koolmees wijst bijvoorbeeld op het kabinetsvoorstel voor een financiële eurocommissaris. "Teleurstellend", noemt hij de uitwerking van dit voorstel. "Dit is niet de commissaris met spierballen á la de Mededingings-Kroes die wij voor ogen hadden. De echte beslissingsbevoegdheid blijft liggen bij de Europese Raad, waar landen, zonder democratische controle, hun eigen sancties en aanbevelingen moeten opleggen. Was dat niet juist het probleem bij de eerste test van het stabiliteits- en groeipact? Waren het niet juist de lidstaten zelf die de regels aanpasten toen het even tegen zat?"

Motie-Slob

Koolmees prees de PvdA die tijdens het debat vandaag aangaf niet langer tegen overdracht van bevoegdheden aan Europa te zijn. Eerder ondertekende de PvdA wel de motie-Slob (ChristenUnie), die zich uitsprak tegen overdracht van soevereiniteit aan de EU. "Welkom terug in het Europese kamp", zo zei Koolmees tegen PvdA-Kamerlid Albayrak.