NFS organiseert stotterbeurs op Wereld Stotterdag


Apeldoorn, 20111018 -- Op 22 oktober is het Wereld Stotterdag. Voor iedereen die stottert of die interesse heeft in stotteren organiseren de Nederlandse stottervereniging Demosthenes en de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) in Apeldoorn een landelijke beurs met veel informatie over stotteren.

Ongeveer 1 op de 100 mensen stottert. Dat betekent dat in Nederland ongeveer 175.000 mensen zijn die stotteren.  Het zichtbare en hoorbare gedeelte van stotteren is vaak maar het topje van de ijsberg. Onder water zit een enorme berg aan emoties: verlegenheid, schaamte, frustratie, angst, woede en schuldgevoel. Het ondermijnt het zelfvertrouwen waardoor je juist nog meer gaat stotteren.

Stotteren hoeft geen belemmering te vormen in je leven, je kunt er zelfs wereldberoemd mee worden! Beroemdheden als James Earl Jones (de stem van Darth Vader uit Star Wars),  Nicole Kidman, Bruce Willis, Tiger Woods en Samuel L. Jackson hebben deze spraakstoornis. Onder de bekende Nederlanders die stotteren vinden we mensen als Herman Finkers, Erben Wennemars, Sanne Hans (de zangeres van Miss Montreal) en Waldemar Torenstra.

Op de beurs is er een keur aan informatie over stotteren. Wetenschappers vertellen over het effect van logopedie/stottertherapie bij kinderen en over de genetische en medische aspecten van stotteren.  Er zijn workshops en presentaties  door logopedisten/stottertherapeuten en door niet-reguliere therapeuten ( ‘alternatieve’ hoek).  Mensen die zelf stotteren vertellen  hun eigen verhaal en er zijn stands met informatie. De beurs is  interessant voor iedereen die stottert, maar ook voor familieleden, therapeuten, wetenschappelijk onderzoekers, leerkrachten of journalisten.

De Stotterbeurs 2011 vindt plaats in centrum “Dok Zuid” in Apeldoorn op 22 oktober 2011. Iedereen is van harte welkom van 9:30 tot 16.00 uur, de toegang is gratis! Op de website www.stotterbeurs.nl is meer informatie over het programma. 





nvlf