Ingezonden persbericht


Jury Libris Geschiedenis Prijs 2011 bekend
Juryvoorzitter is Agnes Jongerius

Dit jaar wordt voor de vijfde keer het beste historische boek bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 22 oktober 2011 ontvangt de winnaar ¤ 20.000,- uit handen van juryvoorzitter Agnes Jongerius.

Jury
De jury van 2011 wordt gevormd door:

* Carla Boos, eindredacteur NTR-televisie;

* Erik Schilp, algemeen directeur van het Nationaal Historisch Museum;
* Marjan Schwegman, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en hoogleraar Politiek en Cultuur aan de Universiteit Utrecht;
* Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad;
* Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant;

* Henk te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Juryvoorzitter is dit jaar Agnes Jongerius, historica en voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). De jury maakt begin juni de longlist voor de Libris Geschiedenis Prijs bekend.

Libris Geschiedenis Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. Vorig jaar ontving David Van Reybrouck de prijs voor zijn boek Congo. Een geschiedenis.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, de NTR, de Volkskrant en de VPRO en wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland. Sinds Libris zich in 2010 aan de Geschiedenis Prijs heeft verbonden is het prijzengeld verdubbeld naar ¤ 20.000,-.

Uitreiking
De Libris Geschiedenis Prijs 2011 wordt op zaterdag 22 oktober door juryvoorzitter Agnes Jongerius uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

--

Noot voor de redactie (