Rijksmuseum



1 juli 2011

Luc Panhuysen staat met zijn boek Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon (1743-1795) in Zuid-Afrika op de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2011. De prijs, waaraan een geldbedrag van 20.000 euro is verbonden, bekroont oorspronkelijk in het Nederlands geschreven historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.

Dit jaar wordt voor de vijfde keer het beste historische boek bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. De prijs, die tot 2010 de Grote Geschiedenis Prijs heette, is een gezamenlijk initiatief van Libris, het Historisch Nieuwsblad, het Nationaal Historisch Museum, de NTR, de Volkskrant en de VPRO.

'Met dit boek heeft Luc Panhuysen een monument opgericht voor een vergeten held uit de vaderlandse geschiedenis.' (Vrij Nederland)

Een Nederlander in de wildernis kwam tot stand op verzoek van het Rijksmuseum, die meer dan 450 tekeningen en kaarten van Gordon in de collectie heeft. Het boek is uitgegeven in samenwerking met Nieuw Amsterdam.

De Libris Geschiedenis Prijs 2011 wordt op zaterdag 22 oktober door juryvoorzitter Agnes Jongerius uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg.