Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING

Iedereen Bankroet: zaterdag 22-10 Kolenkermis in Gent Netwerk Vlaanderen organiseert kermis om banken op verantwoordelijkheid te wijzen

De petitie Bankroet van Netwerk Vlaanderen vraagt banken hun investeringen in steenkoolcentrales stop te zetten. Tussenstand: ronkende verklaringen en vage intenties. Om banken nog eens op hun verantwoordelijkheid te wijzen en niet van een koude kermis thuis te komen, roept Netwerk de 4000 ondertekenaars zaterdag samen op de Kolenkermis.

Netwerk Vlaanderen lanceerde juni 2010 de petitiecampagne Bankroet. Ze roept Belgische banken op hun bijdrage te leveren om de opwarming van de aarde tegen te houden. Banken investeren miljarden in steenkool, teerzand en ontbossing en dat is een ramp voor het klimaat.

Klimaat belangrijk, winst belangrijker
De campagne-eisen werden onderschreven door 4000 ondertekenaars waaronder verschillende prominente politici. Het goede nieuws: bijna iedereen erkent dat klimaatopwarming een ernstig probleem is. Maar de banken en politici zetten hun woorden niet om in daden. Banken vinden het klimaat belangrijk, maar zoveel mogelijk winst maken toch nóg belangrijker.

Bankroet neemt geen genoegen met ronkende verklaringen, vage intenties en slappe excuses. Daarom organiseren we 22 oktober op de Gentse Kouter een Kolenkermis.

De voorziene kermis kraampjes hebben een sterk visueel karakter en zijn leuk voor jong en oud:
* Kowlingbaan - Bowl de koeltorens van de baan
* Rad van Fortuin - Zwier aan het rad en ontwijk de foute banken
* Ballenkraam met slappe excuses - Raak een excuus en ontdek het tegenargument
* Alarmbel (kop-van-jut) - Hoe hoger de klimaatinvestering, hoe harder de klap
* Caravan met waarzegger / beursanalist - Benicio del Borso leest uw financiële kaarten Al wie succes heeft bij bovenstaande attracties, kan een Grote Wafel scoren in de wafelkraam.

Zaterdag 22 oktober, 16 uur Kouter, Gent
Bekende kermisklanten ter plekke: Gili, Neveneffecten en Low Impact Man 17 uur: muziek van Lady Angelina

Bankroet wordt gesteund door Bond Beter Leefmilieu, Friends of the Earth, Greenpeace Vlaanderen, KWB, WWF België en LETS Vlaanderen. -