Gemeente Son en Breugel


Vresselse Hut Nijnsel

Grote brandweeroefening bij Vresselse Hut Nijnsel

Op 11 oktober hebben de korpsen van Son en Breugel en St. Oedenrode deelgenomen aan een grote brandweeroefening. Deze oefening stond in het teken van de onderlinge samenwerking en communicatie tussen beide korpsen. De twee korpsen, beide van een andere Veiligheidsregio oefenen één keer per jaar gezamenlijk om in de praktijk goed op elkaar te zijn afgestemd in geval van een echte calamiteit.

De oefening
De oefening begon rond 20.00 uur met de melding dat er brand was uitgebroken in de keuken van Zalen en Kegelcentrum De Vresselse Hut in Nijnsel. Bij het uitbreken van de brand waren er in de verschillende zalen veel mensen aanwezig. De brandweerkorpsen van Son en Breugel en St.Oedenrode rukten met groot materieel uit om het incident te bestrijden.

Al snel bleken er veertien personen vermist. De brand veroorzaakte veel rookontwikkeling wat het zoeken naar de vermisten bemoeilijkte. Doordat ook de stroom was uitgevallen liep de apparatuur warm en zorgde voor een tweede vuurhaard. Bij kaarslicht werd de bouwkundige tekening van het pand grondig bekeken en een plan van aanpak gemaakt.

De politie verleende met maar liefst zes man haar medewerking aan deze oefening. Ook zorgden zij ervoor dat het verkeer op de Vresselseweg haar weg kon vinden tussen de vele brandweerwagens, slangen en hulpverleners. Na ongeveer anderhalf uur was de brand geblust en waren alle veertien vermisten overgedragen aan de ambulancedienst.

Volgens Berry Vercoelen, coördinator vakbekwaamheid van brandweer Son en Breugel is de oefening buitengewoon prima verlopen. De beoogde oefendoelen zijn ruim voldoende behaald. Verder was er sprake van een goede samenwerking en communicatie tussen beide korpsen.