Raad van State


maandag 24 oktober 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Noord-Holland van het inpassingsplan 'Natuurbrug Laarderhoogt'. Met het plan wordt beoogd om de door snelwegen versnipperde heide- en bosgebieden van de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi weer met elkaar te verbinden door de komst van de zogenoemde natuurbrug 'Laarderhoogt'. De brug maakt een recreatieve en ecologische verbinding mogelijk tussen de Blaricummerheide en de Bussummer- en Westerheide. De brug bestaat uit ongeveer 750 hectare grond en twee ecoducten. Het plan maakt ook de bouw van een kantoor mogelijk. Onder meer PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland en Blokker Holding B.V komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het waterleidingbedrijf voert aan dat er enkele belangrijke waterleidingen in het gebied liggen. Het is onduidelijk of de waterleidingen verplaatst moeten worden en of dat haalbaar is, aldus het waterleidingbedrijf. Blokker gaat het kantoor in het plan ontwikkelen, maar kan zich er niet mee verenigen dat de bouwgrond ook de bestemming 'Leiding-Water' heeft gekregen. (201012308/1)

10.30 uur

Zitting over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied 'Westerschelde & Saefetinghe' als speciale beschermingszone op grond van de Vogelrichtlijn en in de Habitatrichtlijn. Het gebied wordt voor de eerste keer als Habitatrichtlijngebied aangewezen, maar was eerder al aangemerkt als Vogelrichtlijngebied. In het aanwijzingsbesluit staat welke types leefgebieden en diersoorten in het gebied voorkomen. Door de aanwijzing is duidelijk welke kwetsbare natuurwaarden in de gebieden bescherming krijgen. Het gaat onder meer om vochtige duinvalleien, estuaria, permanent met zeewater van geringe diepte overstroomde zandbanken, maar ook om de zeehond, de rivier- en de zeeprik en de fint. De Vogelbescherming, de waterschappen Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuwse Eilanden, het college van burgemeester en wethouders van Sluis en een aantal inwoners van Groede, Cadzand en Nieuwvliet zijn het niet eens met het besluit en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Vogelbescherming vindt dat de minister bij het bepalen van de zogenoemde instandhoudingsdoelstellingen niet mag uitgaan van het uitgangspunt dat die doelstellingen haalbaar en betaalbaar moeten zijn. Volgens de Vogelbescherming is de minister ook uitgegaan van te lage aantallen beschermde grote sterns en scholeksters. Ook zou de Rammekensschor ten onrechte buiten het beschermde gebied zijn gelaten. Ten slotte had de minister specifieke aantallen voor beschermde vogels moeten opnemen in plaats van indicatieve aantallen. Naar de mening van de waterschappen is niet duidelijk wat de gevolgen van het besluit zijn voor het beheer en onderhoud van de waterkeringen in het gebied. Ze zijn bang dat voor het aanpassen van de waterkeringen in de toekomst 'natuurvergunningen' nodig zijn. De gemeente Sluis is het er niet mee eens dat een deel van het strand als beschermd natuurgebied is aangewezen. Het gaat om gedeelten van het strand die grenzen aan de zogenoemde Verdronken Zwarte Polder. De gemeente vreest dat de aanwijzing als Natura 2000-gebied nadelige gevolgen heeft voor de strandpaviljoens en de recreatie in het gebied. (zaaknummer 201003125/1)

10.45 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft verleend aan InBev Nederland N.V. voor de Dommelsch bierbrouwerij aan het Brouwerijplein in Dommelen. De vergunning maakt het mogelijk de productiecapaciteit uit te breiden. Zo gaat de brouwerij nu ook op zondag bier brouwen. Enkele inwoners uit Valkenswaard verzetten zich tegen de vergunning en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor een aantasting van de zondagsrust. De brouwerij zou ook te veel geluid veroorzaken en voor verkeersoverlast zorgen. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201107146/2)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Groningen om maatregelen te treffen tegen de rookoverlast van houtkachels op vier woonschepen. De schepen liggen aan het Zuiderpark, de Stationsweg en de Julianaweg in Groningen. Milieudefensie had het gemeentebestuur om de maatregelen gevraagd. Volgens de milieuorganisatie is de rookoverlast in strijd met de Groningse bouwverordening. Het gemeentebestuur bestrijdt dat sprake is van een overtreding. Volgens hem kan alleen worden opgetreden tegen rookoverlast van bouwwerken. De schepen zouden geen bouwwerken zijn, aldus het gemeentebestuur. De rechtbank in Groningen oordeelde in april 2011 dat de schepen geen bouwwerken zijn. Naar haar oordeel heeft het gemeentebestuur daarom terecht afgezien van het treffen van maatregelen. Milieudefensie laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201105264/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.