IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN, NTR en IKON
Maandag 24 t/m vrijdag 28 oktober 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 24 oktober
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met historicus Robert Joost Willink over zijn boek 'The Fateful Journey. The Expedition of Alexine Tinne and Theodor von Heuglin in Sudan (1863-1864)'. Hierin wordt ons een nieuwe blik voorgeschoteld op de Haagse ontdekkingsreizigster en pionier in de fotografie Alexine Tinne. Haar rijkdom, wilskracht en doorzettingsvermogen zogen Tinne mee in een overweldigend avontuur dat uiteindelijk haar dood zou betekenen. Na een vierjarig onderzoek van alle Tinne-documenten, waaronder nog onbekende brieven, foto's en ander archiefmateriaal, ligt er nu een volledig verslag van deze expeditie naar Soedan waarvan de drama's nog lang zouden na-echoën.


* Dinsdag 25 oktober
Omroep: NTR, presentatie: Naeeda Aurangzeb

In deze uitzending is Boris Dittrich te gast. Na zijn succesvolle Kamerlidmaatschap is hij aan de slag gegaan bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, waar hij opkomt voor seksuele minderheden. Een gesprek over engagement, ontheemding en liefde.


* Woensdag 26 oktober
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met filosoof, publicist en hoogleraar Herman Philipse over de vrijdenkerij. Op 5 november 2011 krijgt Philipse van vereniging De Vrije Gedachte de prijs voor Vrijdenker van het jaar. Wat is volgens hem een vrijdenker? Welke denkers bewondert hij? En hoe heeft zijn eigen denken zich ontwikkeld? Volgend jaar verschijnt bij Oxford University Press bovendien een nieuw boek van Philipse: 'God in the Age of Science? A Critique of Religious Reason'.


* Donderdag 27 oktober
Omroep: IKON, presentatie: Mieke Spaans

Te gast bij Mieke Spaans is Roel Coutinho, arts, microbioloog en directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Als hoogleraar richt hij zich op de epidemiologie en preventie van infectieziekten op het grensvlak tussen mens en dier.


* Vrijdag 28 oktober
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met historicus Jouke Turpijn over zijn nieuwe boek '80's dilemma'. In de jaren tachtig werd de basis gelegd voor het politieke klimaat van vandaag de dag. Turpijn spreekt over de teloorgang van gezag en engagement in het Nederland van de tachtiger jaren.

Volg ons ook op twitter: #obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN, NTR en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl

OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl