Rijksoverheid


Uitnodiging bijwonen 36e Algemene Conferentie Unesco

Van 25 oktober tot en met 11 november 2011 vindt de 36e Algemene Conferentie van Unesco plaats te Parijs. Alle lidstaten nemen deel aan de conferentie. Hier zal de besluitvorming plaatsvinden over het werkprogramma en budget voor de periode 2012-2013. Een belangrijk thema dit jaar zijn de hervormingen van Unesco. Het voornaamste doel van deze hervormingen is een betere taakverdeling tussen het Secretariaat en de Lidstaten van Unesco, zodat de organisatie efficiënter en meer resultaatgericht gaat werken. Nederland heeft zich samen met de andere EU-lidstaten ingezet voor een brede toekomstgerichte evaluatie van Unesco. Dit is een belangrijke impuls geweest voor het hervormingsproces. Verder zal de Algemene Conferentie beslissen over de aanvraag van Curaçao inzake het geassocieerd lidmaatschap van dat land bij Unesco. Evenals bij voorgaande Algemene Conferenties is het mogelijk dat een vertegenwoordiging van de Eerste en Tweede Kamer de conferentie bijwoont. Ik stel u hierbij in de gelegenheid mij een voorstel te doen betreffende eventuele deelname vanuit uw Kamer. De conferentie wordt geopend op 25 oktober. Vervolgens vindt van 26 t/m 31 oktober de algemene politieke sessie plaats, waarin de delegatieleiders van de lidstaten hun verklaringen uitspreken. Op 26 en 27 oktober wordt parallel daaraan een ministerieel forum georganiseerd. In de periode 1 t/m 9 november vinden vergaderingen plaats per thema van de verschillende commissies van Unesco.

a

De voorlopige planning hiervan is als volgt: Onderwijs Natuurwetenschappen Sociale wetenschappen Communicatie & Informatie Cultuur 1 t/m 3 november, eindrapportage 7 november 1 t/m 3 november, eindrapportage 7 november 3 t/m 5 november, eindrapportage 9 november 1 t/m 3 november, eindrapportage 7 november 3 t/m 5 november, eindrapportage 9 november

Datum 23 juni 2011 Onze referentie 309694

De voorlopige documenten voor de Algemene Conferentie komen naar verwachting begin augustus as. beschikbaar via de website www.unesco.org. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij dhr. Peter van Dijk (p.j.j.vandijk@minocw.nl, 070- 412 3604), werkzaam bij de directie Internationaal Beleid van mijn ministerie. Een gelijkluidende brief zend ik aan de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Uw reactie zie ik gaarne tegemoet.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Pagina 2 van 2

---- --