Provincie Noord-Holland

Meerderheid wil door met HOV in `t Gooi

25 oktober 2011 -

Een meerderheid van de gemeenten en de provincie wil doorgaan met een nieuwe openbaar vervoerverbinding tussen Huizen en Hilversum. Dat blijkt nu ook Huizen en Blaricum zich hebben uitgesproken.

De provincie Noord-Holland en de gemeenten Huizen, Hilversum, Blaricum, Laren en Eemnes hebben kennisgenomen van de besluiten in de gemeenteraden van Huizen en Blaricum. In aansluiting op eerdere besluiten in Hilversum, Eemnes en Laren eind 2010 heeft ook Huizen ingestemd met het voorkeurstracé. Dat tracé loopt in Huizen en Blaricum via de Bovenmaatweg, Meent en Stichtseweg.

Meerderheid
De gemeenteraad van Blaricum is niet tegen de aanleg van HOV, maar heeft zich expliciet uitgesproken voor een meerijdvariant over `t Merk en Randweg-Oost en tegen het voorkeurstracé door Blaricum. Met deze laatste besluiten heeft een meerderheid van de gemeenten en de provincie aangegeven door te willen gaan met het project. Het regionale belang voor een goede bereikbaarheid, ook per openbaar vervoer, is daarbij een belangrijke overweging.

De provincie gaat op korte termijn overleggen met het college van de gemeente Blaricum. Daarna zal het College van Gedeputeerde Staten een besluit nemen over de voortzetting van het project.

HOV in `t Gooi
Het Gooi kampt net als de rest van de Randstad met een teruglopende bereikbaarheid. Het wegennet is zwaar overbelast en de verschillende vormen van openbaar vervoer vormen op dit moment geen samenhangend netwerk.

Daarom hebben de provincie en de gemeenten in het Gooi zich uitgesproken voor een snelle en betrouwbare openbaar vervoerverbinding tussen Huizen en Hilversum. Deze snelle, hoogfrequente en comfortabele busverbinding is een serieus alternatief voor de auto en levert een bijdrage aan het op peil houden van de bereikbaarheid, leefbaarheid en economische positie van het Gooi.

Volgens de laatste planning kan de aanleg van de vrij liggende busbanen in Huizen, Blaricum, Eenmes, Laren en Hilversum in 2014 of 2015 van start gaan.

---