Royal Haskoning


Regionale krimp: ruimte voor innovatie
25-10-2011
Dorpen in de buurt van grote steden ondervinden vaak de gevolgen van bevolkingskrimp. Welk scenario wordt hun toekomst? Het urbanisatieproces doorzetten, zodat dorpen dorpser worden en steden dus steeds stadser? Of juist kiezen voor het aantrekkelijker maken van landelijk wonen?

Royal Haskoning deed onderzoek naar regionale krimp en nam de regio Twente als casestudy. Om op bevolkingskrimp te kunnen anticiperen ontwikkelden de onderzoekers twee verschillende scenario's. Hun bevindingen verwerkten zij onlangs in ludieke stellingen tijdens de jaarlijkse Vastgoedrapportage van Stichting Vastgoedrapportage Twente, waarin zowel de gemeentelijke sector als de bouw- en vastgoedwereld zijn vertegenwoordigd.

Twee scenario's
Adviseur Koen Grob: "Royal Haskoning wil gemeenten helpen bij hun beslissingen ten aanzien van bevolkingskrimp. In veel landelijke regio's is die krimp al ingezet, of kun je op basis van prognoses voorspellen dat hij niet lang meer zal uitblijven. De essentie van ons verhaal is: krimp biedt ruimte voor innovatie. Anticipeer je als gemeentebestuur niet op die ontwikkelingen, dan lopen de dorpen leeg. Een andere optie is om naar de markt te luisteren en per dorp te bekijken welke faciliteiten er gewenst zijn. Wij hebben beide scenario's uitgewerkt aan de hand van de thema's wonen, bedrijvigheid, voorzieningen en mobiliteit."

Voor- en nadelen
Gemeenteraden zullen duidelijke keuzes moeten maken, want elk scenario kent zijn voor- en nadelen. Kiezen ze voor `dorpen dorpser, steden stadser', dan verhuizen (onrendabele) faciliteiten als zwembaden, bibliotheken, sportclubs en gespecialiseerde winkels naar de steeds groter wordende stad. Gebruik van die faciliteiten vraagt veel reistijd over grote aanvoerwegen. Het buitengebied verandert dan in een plek om mooi en rustig te wonen.

Sterke ketensamenwerking
"Door te kiezen voor scenario twee wordt landelijk wonen juist aantrekkelijker gemaakt met alle faciliteiten onder handbereik", weet Grob. "In dat geval zet een groep gemeenten over hun gemeentegrenzen heen een netwerk van faciliteiten op, waar iedereen gebruik van kan maken. Resultaat: een sterke ketensamenwerking binnen een hecht netwerk van dorpen. Essentiële functies worden over dit netwerk verdeeld. Op die manier beschikt men op korte afstand over voldoende voorzieningen, zonder dat elke gemeente de kosten ervan hoeft te dragen."

Veranderingen inzichtelijk maken
"Royal Haskoning kan gemeenten uitstekend begeleiden tijdens dit soort keuzetrajecten", benadrukt Koen Grob. "Wij hebben de vereiste expertise, weten hoe gemeenten werken en beschikken over grote netwerken binnen alle sectoren. Welke fysieke maatregelen uit de scenario's gemeenten uiteindelijk zullen uitvoeren, hangt af van de veranderingen in het gedrag van de mens, de identiteit van de plek, de mobiliteit, de welvaart en het bestuur. Wij kunnen aan de hand van de geschetste scenario's helpen deze veranderingen inzichtelijk te maken en discussies regisseren tussen de verschillende actoren."