CDA


Kamervragen over stroomstoringen Bommelerwaard
dinsdag 25 oktober 2011

Het aantal keren dat de Bommelerwaard te maken heeft met stroomstoringen, is veel te hoog. Dat stellen CDA Kamerleden Marieke van der Werf en Ger Koopmans in Kamervragen aan de minister van Economische Zaken.

Vragen aan de Minister van EL&I van de leden Koopmans en van der Werf


1. Hebt u kennisgenomen van de grote stroomstoring van vrijdag 21-10-2011 in gebied Bommerlerwaard?


2. Bent u van mening dat het drie keer uitvallen van stroom (waarvan één keer zelfs twee dagen lang) in deze regio sinds 2007 veel te hoog is en dat hier iets aan gedaan moet worden?


3. Is het waar dat dit komt doordat deze regio is aangesloten op een zogenaamde âuitloperâ in het energienet (Uitlopergebieden zijn voor hun stroomvoorziening afhankelijk van één hoogspanningsverbinding en kunnen derhalve niet op een snelle back-up van stroom rekenen)?


4. Klopt het dat TenneT de komende jaren 127 miljoen euro gaat steken in een investeringsprogramma om zogenoemde uitlopers in het elektriciteitsnet aan te pakken?


5. Klopt het daarnaast dat in dit investeringsprogramma TenneT alleen de uitlopers gaat aanpakken waarvan de belasting nu of in de nabije toekomst boven de 100 MW komt en dat de uitloper in de Bommelerwaard (60MW) hier niet in wordt meegenomen?


6. Bent u van mening dat een gebied dat al drie maal is getroffen door een dergelijke storing ook opgenomen zou moeten worden in dit programma ondanks het feit dat het elektriciteitsnet niet nu of in de nabije toekomst boven de 100 MW komt?


7. Bent u bereid om, in samenwerking met TenneT, te kijken naar de verdere ontwikkeling van het net in dit specifieke gebied en op zoek te gaan naar een oplossing?