Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Eindhoven, dinsdag 25 oktober 2011

Educatieve werkplaats naar voorbeeld van Massachusetts Institute of Technology Brainport Regio Eindhoven krijgt FabLab

Studenten, (startende) bedrijven en particulieren in Brainport Regio Eindhoven kunnen vanaf 2012 gebruik maken van FabLab Brainport, een op innovatie gerichte, gedeelde werkplaats. Ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development vestigt FabLab Brainport in het nieuwe bedrijvencentrum Catalyst, op de TU/e-campus. De FabLabs-werkwijze heeft tot doel de regionale economie te stimuleren.

Het Fablab is bedoeld voor iedereen die iets wil maken met behulp van elektronische apparatuur die normaal niet tot de beschikking staat van het algemene publiek. Iedereen mag binnenlopen in het FabLab in Catalyst en gebruik maken van de apparaten (wie het eerst komt, wie het eerst maalt). Brainport Development onderzoekt momenteel een opzet waarbij bedrijven en particulieren machinetijd kunnen inhuren. Ze hebben gedurende die tijd de volledige beschikking over computergestuurde machines. Het lab wordt ingericht in een ruimte van 55m2. Er zullen maximaal 15 personen tegelijk in het lab aanwezig kunnen zijn.

In de educatieve werkplaatsen met computergestuurde gereedschappen kunnen gebruikers, onder andere met 3D-printing, prototypes ontwikkelen, testen en in kleine oplage produceren, tegen een aanvaardbare prijs. FabLab Brainport zorgt voor ontmoetingen en betere afstemming van vraag en aanbod.

Ook in het Belgische Genk wordt een FabLab ingericht. De twee bestaande FabLabs, in Maastricht en Leuven, worden uitgebreid. De labs versterken elkaar door opgedane kennis te delen en een beroep te doen op elkaars specialisaties. De kruisbestuiving die zo ontstaat leidt tot innovatie en het verspreiden en valoriseren van kennis, waardoor de regionale economie gestimuleerd wordt. De vier FabLabs zorgen voor een betere afstemming van ideeën, onderzoek en ontwikkeling tussen bedrijven en kennisinstellingen in deze internationale regio. Daarnaast stimuleren FabLabs ondernemerschap bij jongeren. De werkplaatsen richten zich specifiek op engineers, ontwerpers, creatieve ondernemers en de designsector.

De oprichting en uitbreiding van de vier internationale FabLabs komt onder meer tot stand met een Interreg-bijdrage. Brainport Development en de Katholieke Universiteit Leuven vroegen gezamenlijk subsidie aan voor de FabLabs. De FabLabs-opzet werd als eerste toegepast door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De wereldwijd verspreiding ervan is te danken aan de Amerikaanse professor Neil Gershenfeld.