Ingezonden persbericht


Persbericht

Hattem, 25 oktober 2011

Plan voor gladheidbestrijding geactualiseerd

De temperatuur buiten begint inmiddels aardig te dalen. Daarom is de gemeente Hattem druk bezig met de voorbereidingen voor het komende winterseizoen. Burgemeester en wethouders hebben een plan vastgesteld hoe de komende twee jaar, tot en met 2013, de gladheidbestrijding wordt geregeld. De belangrijkste aspecten van het plan zijn dat de gemeente alleen strooit wanneer het daadwerkelijk glad is en dat er verschillende maatregelen zijn genomen om de kans op een zouttekort zo klein mogelijk te maken.

Gladheidbestrijding door het strooien van zout is niet zo goed voor het milieu. Daarom kiest de gemeente Hattem er voor alleen te strooien op het moment dat het daadwerkelijk glad is en niet op basis van voorspellingen.

Twee scenario's voor strooien
Er zijn twee scenario's voor de bestrijding van gladheid: voor gewone gladheid (opvriezen en lichte of matige sneeuwval) en abnormale gladheid (ijzel, onderkoelde regen en zware sneeuwval). Bij gewone gladheid wordt er gestrooid op
- hoofd- en doorgaande wegen

- hoofd- en doorgaande fietspaden

- uitrukroute brandweer

- slipgevaarlijke weggedeelten en

- bij scholen en openbare gebouwen.

Bij abnormale gladheid wordt zo veel mogelijk overal gestrooid. Er wordt gestart bij bovengenoemde wegen en daarna worden ook de wegen in het buitengebied gestrooid. In vergelijking met voorgaande jaren zijn de routes op kleine punten gewijzigd. Zie voor de actuele routes www.hattem.nl, onder 'inwoners', 'organisatie & bestuur', 'beleid en regelgeving'. Ook zullen tijdens het strooiseizoen actuele meldingen op de website komen.

Met buurgemeenten zijn goede afspraken gemaakt over het strooien van aansluitende routes.

Naar verwachting voldoende zout
De gemeente Hattem verwacht dat er voor de komende winterperiode voldoende zout beschikbaar is om de wegen veilig te houden. De aanvoer van zout is op verschillende manieren geregeld. In de zomerperiode is de loods van de gemeente volledig gevuld. Voor de aanvulling in de winter is er een contract met een leverancier. Daarnaast beschikt de gemeente over een strategische zoutvoorraad en kan de gemeente, als laatste optie, aankloppen bij het Nationaal Zoutloket.

Ondanks de voorzorgmaatregelen kan in het geval van een lange en strenge winter het toch voorkomen dat het zout op is of door transportproblemen niet binnen handbereik is. In het geval van een dreigend of daadwerkelijk tekort zullen de strooiroutes worden aangepast.

Noot voor de redactie,