GroenLinks Almere


GroenLinks wil Laterna Magikapark groen houden

Dinsdag 25 oktober 2011, 16:42u - jo maas

GroenLinks wil Laterna Magikapark groen houden

In de politieke markt van 20 oktober is voor de tweede keer gesproken over een reeks bestemmingsplannen in Almere-Stad Oost. Deze plannen veranderen -zo tussen neus en lippen door- veel aan het groen in de wijk. Zo mag er bijvoorbeeld volop gebouwd worden in het Laterna Magikapark. Heel terecht hebben bewoners daar de vorige keer tegen geprotesteerd. Bij dit park zijn juist afspraken gemaakt om het groen te houden.....

Bij het Laterna Magikapark zijn juist afspraken gemaakt om het groen te houden, omdat er al zoveel bijgebouwd is. Ooit begonnen als een plan met een soort campus, met veel groen en wat gebouwen tussenin, werd het park al snel aangewezen voor wijkvoorzieningen. Dit omdat de gemeente bij de bouw van de Filmwijk en de Danswijk vergeten was genoeg ruimte voor voorzieningen te plannen. Zo kwam er onder meer een school en kinderopvang. Later zijn daar nog andere voorzieningen bijgekomen, zoals het Parkhuys. Allemaal prima voorzieningen, maar het zet de park- en groenfunctie voor de buurt natuurlijk wel onder druk. Reden toen voor GroenLinks om expliciet uit te spreken dat dit de limiet is wat betreft bebouwing en dat er verder van het groen afgebleven moet worden.
En nu lijkt het alsof het College dit gebied voor groen al heeft opgegeven: er staat nu al zoveel, daar kan nog wel wat bij! Laterna Magika verwordt zo tot een bedrijventerrein voor voorzieningen. Ongewenst in onze ogen en die van de bewoners.

GroenLinks heeft in de politieke markt duidelijk stelling genomen tegen het plan voor het volbouwen van het Laterna Magikapark. We willen geen woningbouw en geen voorzieningen meer in dit park, men moet afblijven van het groen.
Dat wethouder Steunenberg het volbouwen van het groen verpakt in een pakketje bestemmingsplannen aan de raad voorlegt, is hierbij niet sjiek en ook tegen de afspraken. In de nota Almere Levend in het Groen heeft de gemeenteraad in 2009 immers duidelijk uitgesproken dat een eventueel bouwen in het groen alleen apart met een zeer goede onderbouwing aan de raad moet worden voorgelegd. Een pakketje bestemmingsplannen hoort hier niet bij.
GroenLinks bereidt nu een motie en/of amendement voor tegen het bouwen van woningen en voorzieningen in het Laterna Magikapark. Andere partijen hebben aangegeven dit voorstel te steunen. Een mooi resultaat voor de bewoners!

Willy-Anne van der Heijden