Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Financiën voor specialisten' - Specialisatie/MAX. AANTAL DEELNEMERS BEREIKT, WACHTLIJST GEOPEND
Datum: Woensdag 26 oktober 2011
Tijd: 09:30 - 18:00
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

VOOR COMMISSARISSEN MET ERVARING OP HET GEBIED VAN FINANCIEN, DIE FINANCIEN IN PORTEFEUILLE HEBBEN OF LID ZIJN VAN DE AUDITCOMMISSIE, EN DIE HUN KENNIS VAN FINANCIELE STURING EN TOEZICHT BIJ WONINGCORPORATIES WILLEN VERDIEPEN

Inhoud
Elke RvC kent één of meer commissarissen met expertise op bedrijfseconomisch gebied, dan wel een auditcommissie die intensiever ingaat op financiële vraagstukken, plannen en rapportages. De workshop is gericht op het verdiepen van kennis en inzichten van deze commissarissen op het gebied van financiële sturing en toezicht.

Basis voor financiële sturing en het toezicht daarop, is het business model voor corporaties. Waar wordt het geld verdiend en waarde gecreëerd? Waaraan wordt het geld besteed (beheer en portfolio) en hoe verhoudt zich dat tot de doelstelling van de corporatie. Aan welke knoppen kun je draaien (financiële sturing) en welke knoppen zijn verantwoordelijk voor een bepaald effect? Bij corporaties is inzicht in de verschillende waardebegrippen van belang. De workshop beoogt uw inzicht in het business model voor corporaties te verdiepen. Een belangrijk onderdeel van het toezicht is het beoordelen van plannen en verantwoordings-rapportages van de bestuurder. In de workshop wordt ingegaan op `waarop te letten' bij het meerjaren- en jaarplan (continuïteit vanuit verschillende invalshoeken, toekomstige verplichtingen, treasury en financiering etc.), vastgoed- en projectplannen (beoordelen van investeringsplan, toezicht op vastgoedtransacties, vermogensverschaffing etc.) en de jaarrekening (keuze van waarderingsgrondslag, niet uit balans blijkende verplichtingen etc.)
Er worden indicatoren besproken voor het beoordelen van de portfolio kasstroom (investeringen en desinvesteringen) en de operationele kasstroom (exploitatie en treasury).
Tevens worden nieuwe ontwikkelingen met implicaties voor het financieel beleid van corporaties geschetst, zoals de `staatssteunregeling', uitwerkingen van het regeerakkoord en nieuwe richtlijnen voor de verslaggeving.

Het gaat niet alleen om kennisoverdracht, maar ook om verdieping van uw inzichten en uitwisseling van ervaringen. Voorbeelden en casussen faciliteren de vertaalslag van theorie naar praktijk.

Deelnemers
De workshop richt zich op commissarissen met kennis op het gebied van financiën, die de portefeuille financiën hebben of lid zijn van de auditcommissie.

Download hier de volledige beschrijving.

Zie het origineel
Zie www.rijkswaterstaat.nl/wegenaanpakutrecht voor een actueel overzicht van de wegwerkzaamheden in de regio Utrecht. Wilt u per e-mail actuele informatie ontvangen over relevante werkzaamheden, hinder op de weg en mogelijke vervoersalternatieven, meldt u dan aan voor de reiswijzer op www.rijkswaterstaat.nl/reiswijzer.