Universiteit Leiden

Staatssecretaris Zijlstra opent gerestaureerde Leidse Sterrewacht

Op woensdagmiddag 26 oktober heropent staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de 150 jaar oude Leidse Sterrewacht. De gerenoveerde Sterrewacht is zaterdag 29 oktober open voor rondleidingen. Ook op de Wetenschapsdag zondag 30 oktober is de oudste nog werkende academische sterrenwacht ter wereld toegankelijk voor publiek.

Architectuurprijs Leiden

Vakspecialist werkt aan detail koepel

Vakspecialist werkt aan detail koepel

De gerestaureerde Sterrewacht heeft dit jaar de Architectuurprijs Leiden gewonnen. Vele vakspecialisten hebben met traditionele handwerktechnieken het gebouw in de originele indeling hersteld, met veel oog voor detail, zoals de veranda aan de Singel, de koepels, stucplafonds, gemarmerde muren en de vloeren. Koepels en kijkers functioneren weer. Bij deze vakkundige restauratie zijn alle bouwkundige gebreken verholpen. De Sterrewacht is in gebruik genomen als onderwijsgebouw.

Nieuw bezoekerscentrum

Uitgegraven kelder Sterrewacht

Uitgegraven kelder Sterrewacht

De Sterrewacht is te bezichtigen bij speciale gelegenheden zoals Open Monumentendagen en de Wetenschapsdag. Bezoekers van de Hortus botanicus kunnen vanaf 27 oktober rondom het gebouw wandelen en ook het nieuwe Bezoekerscentrum Sterrewacht bezichtigen. In de uitgegraven kelder van het gebouw is een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van het gebouw en over de ontwikkelingen in de Leidse Sterrenkunde.

Archieven Sterrewacht gedigitaliseerd
Binnenkort stelt de Universiteitsbibliotheek digitale archieven beschikbaar op het web. Nu alvast een digitaal voorproefje van de internationale astronomie in 800 foto's anno 1908. Hendrik van de Sande Bakhuyzen kreeg toen het fotoalbum cadeau bij zijn afscheid als hoogleraar-directeur van de Sterrewacht. Bekijk het Liber Amicorum (vriendenboek) van H.G. van de Sande Bakhuyzende

Subsidie van het Ministerie van OCW

Zwevende trap naar collegezaal

Zwevende trap naar collegezaal

De restauratie van de Sterrewacht ging in 2009 van start met behulp van een subsidie van het Ministerie van OCW. Verbouwingen en achterstallig onderhoud hadden in de loop van de tijd het karakter van het gebouw volledig aangetast. De daken en goten lekten, kozijnen en deuren waren verrot, de koepels van de observatoria verkeerden in deplorabele staat. De totale restauratie en herinrichting van het gebied heeft 2,5 jaar geduurd en 15 miljoen euro gekost.

Hoogleraar astronomie Frederik Kaiser

Observatiekoepels

Observatiekoepels

De Universiteit Leiden heeft de Leidse Sterrewacht te danken aan de ambitieuze hoogleraar astronomie Frederik Kaiser. Architect Henri F.G.N. Camp ontwierp een gebouw in neoclassicistische stijl, geïnspireerd op de beroemde sterrenwacht van Sint Petersburg. In 1858 begon de bouw. Het bijzondere gebouw, een centraal deel geflankeerd door vleugels, is in de loop van de tijd een aantal keren uitgebreid. In het westelijke deel was de woning van hoogleraar Kaiser. Op het dak kwamen twee observatiekoepels, later meer. Tot het complex behoren verder de achthoekige heliometertoren (1877, P.J.H. Cuypers) en de koepel halverwege de Sterrewachtlaan, van waaruit hemellichamen werden gefotografeerd (de âfotograafâ, eind 19e eeuw).

Onderzoeksinstituut Sterrenkunde

Nadat het pand jarenlang in gebruik was bij de Leidse sterrenkundigen, vertrokken zij in 1974 naar het ruimere Huygens Laboratorium aan de Wassenaarseweg. Het pand raakte in verval. Het huidige onderzoeksinstituut Sterrenkunde blijft gehuisvest in het J.H. Oortgebouw in de Leeuwenhoek.