Universiteit van Tilburg

Persbericht 26 oktober 2011

Ad Backus benoemd tot hoogleraar Linguistiek en Sociolinguistiek

Tilburg University heeft dr. Ad Backus met ingang van 1 september benoemd tot hoogleraar Linguïstiek en Sociolinguïstiek bij de Tilburg School of Humanities. Backus is gespecialiseerd in de gevolgen van meertaligheid voor iemands woordenschat en voor de structuur van die talen.

De meeste mensen spreken meer dan één taal en het contact tussen die talen heeft gevolgen voor de woordenschat en de structuur van die talen. Backus onderzoekt wanneer mensen voor de ene dan wel voor de andere taal kiezen, wanneer ze niet kiezen en de talen mengen, hoe ze dat dan doen, en wat voor gevolgen dat heeft voor de betrokken talen. Alle talen veranderen namelijk voortdurend doordat ze in contact staan met andere talen.

In zijn onderzoek maakt Backus onder meer gebruik van de zogenaamde usage-based benadering, een stroming binnen de taalkunde die de hypothese bestudeert dat de taalkennis in het brein bepaald wordt door het taalgebruik. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het fenomeen dat iemand voor wie het Engels niet de moedertaal is, toch steeds meer als een native speaker van het Engels klinkt naarmate hij meer omringd wordt door Engelstalige moedertaalsprekers. Deze taalkundige benadering vertegenwoordigt een breuk met theorievorming in de afgelopen vijftig jaar, die veel meer uitging van het idee dat een groot deel van onze talige competentie al bij de geboorte vastligt.

Prof. dr. Ad M. Backus (Heythuysen, 1965) studeerde Taal- en literatuurwetenschap aan Tilburg University en promoveerde in 1996 eveneens in Tilburg cum laude op Turks-Nederlandse taalmenging. Met behulp van twee NWO-beurzen waaronder een prestigieuze Vidi-beurs, en een KNAW-beurs, breidde hij zijn onderzoeksterrein uit naar andere talen dan het Turks en naar de implicaties van taalcontact en taalverandering in het algemeen. Een deel van het onderzoek voerde hij uit aan de University of California in San Diego (VS).