Gemeente Leeuwarderadeel


Gemeente start project "Besparen op Maat"

26-10-2011 08:51

Misschien heeft u er wel eens over nagedacht: Uw muren, vloer of dak isoleren. Dubbele beglazing in plaats van enkele ramen. Samen met de gemeenten het Bildt en Menameradiel denken we graag met u mee!

Een scan van uw woning

Als u een koopwoning heeft die voor 1995 is gebouwd, dan kunt u meedoen aan dit project. In samenwerking met een maatwerkadviseurs uit uw gemeente wordt er een quickscan gemaakt van uw huis. De adviseur onderzoekt of het nodig is om uw huis energiezuiniger te maken. Dit onderzoek kost u EUR 50,-. U beslist daarna of u het maatwerkadvies wel of niet laat uitvoeren. Mocht u besluiten het maatwerkadvies uit te laten voeren dan vervallen de kosten van EUR 50,- voor de quickscan.

Hierna wordt een uitgebreid maatwerkadvies over uw woning gemaakt. De adviseur neemt met u door wat voor isolatie, ventilatie en technieken uw woning heeft. Ook kijkt de adviseur wat u kunt doen om de situatie te verbeteren. In het maatwerkadvies staan concreet de maatregelen die bij úw woning
en woonsituatie passen. Het maatwerk - advies kost EUR 350,-. Gaat u naar aanleiding van dit maatwerkadvies de werkzaamheden uitvoeren, dan krijgt u van de gemeente EUR 150,- subsidie op het maatwerkadvies. Dit geldt alleen als uw woning met de maatregelen minimaal twee energielabels stijgt. U heeft dan dus een quickscan en een maatwerkadvies voor maar EUR 200,-.

De voorwaarde is wel dat u energiebesparende maatregelen ook echt uitvoert.

Maar er is meer...

Op dit moment zijn er nog meer subsidies beschikbaar waar u als huiseigenaar aanspraak op kunt maken. De subsidie van de provincie Fryslân bedraagt EUR1000,- en de subsidie van Meer met Minder EUR750,-. In totaal is er dus EUR1900,- subsidie beschikbaar. U moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarde is dat u een startlabel moet hebben voor uw woning. Dit kunt u los aanvragen maar dit zit bijvoorbeeld standaard bij het maatwerkadvies in. In het maatwerkadvies staan de stappen en maatregelen die u kunt uitvoeren om u huis met 2 labels te verbeteren (bijvoorbeeld van label G naar label E). Wanneer u deze maatregelen uitvoert, komt uw maatwerkadviseur weer langs om te kijken of de werkzaamheden zijn uitgevoerd. U krijgt dan een eindlabel. Op deze manier weet de overheid dat u de stappen echt heeft doorgevoerd en kunt u aanspraak maken op de subsidie van EUR1750,-. Deze subsidie is al door de maatwerkadviseur voor u gereserveerd. Belangrijk om te weten is dat de subsidie voor 31 december 2011 moet worden aangevraagd. De werkzaam - heden mag u tot een jaar na de toekenning uitvoeren. Uw maatwerkadviseur kan u hier meer over vertellen.

Informatieavond

Tijdens een informatieavond willen wij u graag uitleggen wat dit project precies inhoudt. U krijgt informatie over besparingsmogelijkheden en subsidiemogelijkheden. Ook kan er alvast een afspraak met een adviseur gemaakt worden. Met deze adviseur bekijkt u de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen in uw woning.

U bent van harte welkom op één van de onderstaande informatieavonden:

7 november in Stiens;

8 november in Menaam;

9 november in St. Annaparochie.

Alle avonden beginnen om 19.00 uur en worden gehouden in de gemeentehuizen.

Wat gaat de gemeente voor u doen?

Bent u woningeigenaar van een huis van voor 1995? Dan kunt u meedoen met het project "Besparen op Maat". In de volgende vijf stappen wordt uitgelegd wat u moet doen:


1 U meldt zich aan voor dit project met het aanmeldformulier. Dit formulier vindt u op de website van de gemeente. Er zijn vier erkende maatwerkadviseurs bij het project betrokken. Eén van deze adviseurs wordt aan u toegewezen.


2 Er wordt een quickscan van uw woning gemaakt. Naar aanleiding van deze scan heeft u de keuze voor het laten opstellen van een maatwerkadvies.


3 De maatwerkadviseur maakt, samen met u, een maatwerkadvies voor uw woning. Hierin staat concreet welke maatregelen bij uw woning passen.


4 Naar aanleiding van het maatwerkadvies heeft u de keuze om de werkzaamheden uit te laten voeren. De maatwerkadviseur kan u hier eventueel bij ondersteunen. Hij kan u bijvoorbeeld helpen met het opvragen van verschillende offertes en de subsidiemogelijkheden met u doornemen.


5 De maatregelen om uw woning energiezuiniger te maken worden uitgevoerd. Naast een lagere energierekening krijgt u van de gemeente EUR150,- subsidie op het maatwerkadvies.

---