D66

woensdag 26 oktober 2011

Leers biedt geen oplossing voor Mauro

D66-Kamerlid Gerard Schouw is diep ontevreden met de beslissing van minister Leers (CDA, Immigratie en Asiel) over de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. Volgens Schouw biedt de minister geen echte oplossingen voor de asielzoeker noch voor alle andere jongeren die in dezelfde situatie verkeren. "Dit is onverteerbaar. De discretionaire bevoegdheid van de minister ligt aan de leiband van de PVV en gaat ten koste van zijn eigen partij. Hadden we het dan toch verkeerd begrepen dat het CDA Mauro wilde laten blijven?," aldus Schouw.

Kameleon

Het D66-Kamerlid vraagt minister Leers om een structurele oplossing voor jonge asielzoekers die al jaren in Nederland verblijven. Schouw: "Deze minister staart zich blind op een streng beleid, maar waar blijft de rechtvaardigheid? De ene dag spreekt hij over een verrijking van de samenleving, de andere dag zet hij kansrijke migranten het land uit. De minister is net een kameleon. Wie is de echte Gerd Leers?"

Alle Mauros

D66 vindt dat Mauro en alle vergelijkbare jonge asielzoekers die in Nederland zijn opgegroeid, in Nederland moeten blijven. Volgens de sociaal-liberaal moet die beslissing echt veel sneller plaatsvinden want na zo veel jaren kunnen asielzoekers die in Nederland zijn opgegroeid niet meer met goed fatsoen worden uitgezet. "Banden met een pleeggezin kunnen ook niet zomaar afgebroken worden. Dat past niet binnen de `menselijke maat' en `rechtvaardigheid' die deze minister nastreeft. Als een jonge asielzoeker hier is opgegroeid en door lang verblijf verwesterd is, dan kun je niet zonder meer verwachten dat zo'n kind nog kan wortelen in het oorspronkelijke land van herkomst. Het kan niet zo zijn dat het asielbeleid van het kabinet jongeren beschadigt in hun fysieke en psychische welzijn," vindt Schouw.