Inspectie Werk en Inkomen

IWI: Betere voorlichting zal niet leiden tot meer werkende WGA'ers

Driekwart van de gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA'ers) zegt op de hoogte te zijn van de systematiek van de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Dit blijkt uit onderzoek van IWI naar de voorlichting door UWV over de WGA. Deze regeling kent een complexe systematiek. Om WGA'ers te stimuleren werk te zoeken zit er een financiële prikkel in.

Gedeeltelijk arbeidsgeschikten krijgen mondeling en schriftelijk van UWV uitleg over zaken als hoogte en duur van de verschillende typen WGA-uitkering en de financiële gevolgen van het vinden van werk. Al met al blijkt uit het onderzoek dat de voorlichting over de systematiek van de WGA door UWV en het bereik daarvan onder de WGA'ers voldoende zijn. De voorlichting is op sommige punten nog wel te verbeteren. Maar het is niet aannemelijk dat daardoor meer mensen vanuit de WGA aan het werk gaan.

Ruim de helft van de WGA'ers vindt betaald werk waarmee ze zoveel verdienen dat ze in aanmerking komen voor een relatief gunstige WGA-uitkering.
Of een WGA'er actief naar werk zoekt of werk vindt, hangt vooral af van de eigen gezondheidsbeleving, de houding ten opzichte van betaald werk en een zekere mate van zelfredzaamheid. De voorlichting door UWV speelt voor het vinden van werk een minder onderscheidende rol.

WGA'ers met een inkomen rond het sociaal minimum kunnen aanspraak maken op aanvullende regelingen. Niet alle minima onder de WGA'ers zijn hiervan op de hoogte. De bekendheid van de Toeslagenwet is groter dan die van gemeentelijke inkomensondersteunende regelingen.

persbericht IWI, 26 oktober 2011

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.