Gemeente Lelystad

Lelystad vraagt kabinet verhoging aardgasaccijnzen te heroverwegen

Woensdag 26 oktober 2011

Het stadhuis in Lelystad

In de Miljoenennota 2011 heeft het kabinet bekendgemaakt de accijnzen voor auto's die op aardgas rijden te verhogen, evenals de accijns op het te tanken aardgas. Samen met de provincie Flevoland en de gemeenten Almere, Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder stuurt het college van de gemeente Lelystad een brief naar het kabinet om deze plannen opnieuw te bezien.

Gebruik aardgasauto's onnodig onder druk

Het plan van het kabinet de accijnzen op aardgas als transportbrandstof te verhogen evenals de motorrijtuigenbelasting voor aardgasauto's staat haaks op de doelstellingen van de gemeente Lelystad. Het gebruik van aardgasauto's komt er onnodig mee onder druk te staan. Gemeente Lelystad hoopt dat de brief het kabinet er toe zal bewegen de plannen te herzien.

Flevoland rijdt schoon

In 2008 is de werkgroep Flevoland Rijdt Schoon opgericht. De werkgroep bestaat uit Provincie Flevoland, de gemeenten Lelystad, Almere, Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde. In het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht (NSL) hebben de partners de afgelopen jaren hard gewerkt aan het faciliteren van een markt voor schone brandstoffen. Brandstoffen die er niet alleen zorg voor dragen dat de lucht schoner wordt, maar ook leiden tot substantieel minder uitstoot van fijn stof, CO2 en NOx door het verkeer minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

Netwerk van aardgastankstations

Vanwege de stand van techniek is naast bio-ethanol en elektriciteit, vooral ingezet op het stimuleren van aardgasgebruik. Daarbij is alles in het werk gezet om een Flevolands netwerk van aardgastankstations te realiseren. De werkgroep is daarin succesvol geweest. In Lelystad is het eerste publiek toegankelijke aardgastankstation van Flevoland geopend. Daarna volgde Noordoostpolder en in Almere wordt de opening van twee vulpunten voorbereid. Ook in Dronten lijkt de opening van een aardgastankstation in de nabije toekomst realistisch. Flevoland heeft daarmee dus nadrukkelijk bijgedragen aan het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van aardgastankstations. Ja