D66

woensdag 26 oktober 2011

EU-subsidie voor duurzame verlichting

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) heeft het Europees Parlement ervan overtuigd EU-geld te besteden aan veilige, goedkope en duurzame verlichting in derdewereldlanden.

Kerosinelampjes

Op dit moment zijn wereldwijd 780 miljoen mensen voor verlichting aangewezen op kleine kerosinelampjes. Die zijn duur, vies en gevaarlijk. Jaarlijks overlijden schandalig veel kinderen, doordat deze lampjes makkelijk ontploffen. "Straatarme gezinnen geven 20 procent van hun geld uit aan kerosine", weet Gerbrandy.

Zonne-energie

Dankzij het voorstel van D66 gaat Europa geld investeren in een veiliger, goedkoper én duurzamer alternatief: led-lampjes die werken op zonne-energie. Gerbrandy: "De investering is binnen twee maanden terugverdiend. De lampjes zijn brandschoon en totaal ongevaarlijk. Het is bijna te mooi om waar te zijn." Volgens Gerbrandy moet de techniek zo snel mogelijk op grote schaal worden verspreid. "Ik zal er bovenop blijven zitten om de huidige snelheid van besluitvorming erin te houden."

Geen extra geld

De subsidie op led-lampjes is budgetneutraal: er is geen extra geld voor nodig. Het benodigde geld voor dit project komt uit de reeds opgestelde EU-begroting voor 2012.