Gemeente Alkmaar


AZ en gemeente Alkmaar ontwikkelen jeugdtrainingscomplex

Alkmaar, 26 oktober 2011

AZ en de gemeente Alkmaar hebben overeenstemming bereikt over het nieuw te ontwikkelen trainingscomplex. Ook met AFC'34 en de rugbyvereniging is overeenstemming over de verdeling en het gebruik van de ruimte. Het nieuwe trainingscomplex wordt gehuisvest aan de Westrand van Alkmaar en wordt het thuis voor de AZ Jeugdopleiding. Ook voor de A-selectie van AZ wordt het terrein de primaire trainingslocatie. AZ krijgt de beschikking krijgt over zeven velden en een nieuw clubgebouw. Naar verwachting begin 2013 kan worden begonnen met de bouw van het nieuwe complex. Het doel is dat AZ het trainingscomplex uiterlijk 2014 betrekt. AFC'34 blijft gebruik maken van drie eigen velden en het eigen clubgebouw. Ook de rugbyvereniging (ARUFC) blijft op de huidige locatie.

Intentieovereenkomst
AZ wil haar jeugdopleiding versterken en daarvoor uiterlijk 2014 een nieuw - door de gemeente aan te leggen - trainingscomplex in de Westrand in gebruik nemen. Op basis van de structuurvisie Westrand (zuidelijk deel) heeft de gemeente met AZ en AFC een indelingsplattegrond gemaakt. Daarin worden aan de vijf bestaande voetbalvelden aan de Robonsbosweg vijf nieuwe velden toegevoegd. De gemaakte afspraken over het trainingscomplex zijn in een door AZ NV en Stadion Alkmaar Beheer BV afzonderlijk te ondertekenen intentieovereenkomst vastgelegd. Dat ligt nu samen met een raadsvoorstel voor het beschikbaar stellen van de benodigde kredieten bij de gemeenteraad. Daarnaast worden de afspraken die de gemeente gemaakt heeft met AFC en de rugbyvereniging eveneens door ondertekening bevestigd.

Reactie Gerbrands: `Infrastructuur op hoog niveau'. `'Voor AZ is er met de beslissing over het nieuwe trainingscomplex in Alkmaar weer een belangrijke mijlpaal bereikt", zegt Toon Gerbrands, Directeur Algemene zaken van AZ. "AZ is een club met een duidelijke visie en keuzes in haar beleid. In deze visie is prioriteit gegeven aan de opleiding van spelers. Dat is één van de peilers in ons toekomstig beleid. AZ vervult eveneens een belangrijke maatschappelijke rol in Alkmaar en omgeving en zal de kennis en ervaring ook gaan inzetten voor de samenleving. Dat wordt met name vormgegeven door de vele projecten, samenwerkingsverbanden, ambassadeurschappen en ondersteuning van goede doelen. Concreet recent voorbeeld is de inzet van AZ bij een project in Overdie, Supporters voor Supporters."

`AZ: een club met een regionale inbedding'.
"Met de beslissing over het nieuwe trainingscomplex heeft AZ de garantie dat de infrastructuur op een hoog niveau is geregeld. AZ is blij dat het is gelukt om ons nieuwe trainingscomplex aan de Westrand te situeren. Wij zijn bezig om van AZ een club te maken met een regionale inbedding. Daar past dit trainingscomplex op deze plaats uitstekend in. Er zijn goede afspraken gemaakt met de buurman AFC'34. Voor beide partijen is dit een grote stap voorwaarts. De KNVB heeft AZ al de hoogste ranking gegeven als jeugdopleiding. Met dit trainingscomplex kan AZ haar plannen vorm geven om een stabiele gezonde subtopclub in Nederland te zijn en te blijven.''

Reactie De Baat: `De jeugd heeft de toekomst in de Westrand' "De gemeente Alkmaar is erg blij met deze versterking in de Westrand. De banden met AZ als maatschappelijke partner worden hiermee verder aangehaald", aldus Peter de Baat (VVD), wethouder Sport en AZ. "De komst van AZ naar de Westrand versterkt sport in het gebied; precies zoals we voor ogen hebben. Hiermee is een belangrijke prioriteit van deze raadsperiode gerealiseerd. AZ is een belangrijke maatschappelijke partner en vervult een belangrijke rol in de samenleving. Niet alleen genieten vele inwoners van topvoetbal, AZ biedt met zijn nadruk op de jeugdopleiding ook volop kansen aan voetbaltalent, stimuleert de deelname aan sport en met zijn sociale projecten bindt en inspireert AZ burgers en vrijwilligers."

`Kaasmarkt en AZ van economische betekenis'
"AZ is ook van economische betekenis. Behalve de directe bestedingen en werkgelegenheid die samenhangen met AZ is ook de indirecte werkgelegenheid van betekenis. Internationaal gezien is AZ ("AZ Alkmaar") wellicht nog meer dan de kaasmarkt het visitekaartje van de stad. Veel mensen hebben hard gewerkt om tot dit resultaat te komen: AZ directie en medewerkers, de mensen van AFC'34 en de rugby. Sport staat bij het college hoog op de agenda en we hopen dat we snel de uitvoering van de werkzaamheden kunnen beginnen!"

Reactie Brouwers: `Ambitie AFC'34 springlevend' "AFC'34 is zeer content met het feit dat de jeugd van AZ haar trainingen en wedstrijden gaat afwerken aan de Robonsbosweg", aldus Sander Brouwer, vice-voorzitter van AFC'34. "De ambitie van AFC'34, de toonaangevende amateurvoetbalclub uit Alkmaar, blijft zodoende springlevend. De komst van de jeugd van AZ zal een aanzuigende werking hebben op veel jonge, getalenteerde spelers uit Alkmaar en omstreken. Met de komst van de AZ Jeugdopleiding is AFC'34 ervan overtuigd dat het de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien."

Reactie Zandvliet: `De rugby kan weer aan de toekomst werken' "De Alkmaarse Rugby UFC is zeer tevreden over het plan voor de herindeling van de Westrand", aldus Joop Zandvliet, voorzitter rugbyvereniging UFC. "De plek van onze relatief kleine vereniging aan de Westrand wordt in het plan behouden. Tegelijk met de herindeling wordt er een kwaliteitsimpuls aan de vereniging gegeven met zeker regionale en mogelijk nationale uitstraling. De ontwikkelingen als Regionaal Talenten Centrum van de Nederlandse Rugby Bond en de samenwerking met de LOOT opleidingen zullen intensiveren. Met het definitief worden van dit plan kan de vereniging weer aan de toekomst en aantal broodnodige investeringen werken."

De formele kant
De gemaakte afspraken zijn ruimtelijk in overeenstemming met de Structuurvisie Westrand 2030 en met het Stedenbouwkundig programma van Eisen voor het sportcluster. Voor het complex 't Lood blijven de contractuele afspraken inzake Flamingo's van toepassing. De afspraken over de indelingsplattegrond van het nieuwe trainingscomplex hebben de instemming van AFC'34 en rugbyvereniging ARUFC. Financieel voldoen de afspraken aan het uitgangspunt dat zij geen gevolgen hebben voor (het saldo van) de gemeentebegroting. De door de gemeente te verrichten investeringen in het nieuwe trainingscomplex worden gedekt uit de huurinkomsten van AZ. De gemeente geeft AZ dus geen financiële steun. De gemeenteraad beslist op 1 december a.s. over het onderwerp. Hieronder enkele foto's van de persconferentie
ondertekening intentieovereenkomt AZ en de gemeente Alkmaar Ondertekening intentieovereenkomst AZ en gemeente Alkmaar

Ondertekening overeenkomst met Alkmaarse Rugby vereniging en AFC'34 Ondertekening overeenkomst met Alkmaarse Rugby vereniging en AFC'34

Toon Gebrands, Peter de Baat en Earnest Stewart Toon Gebrands, Peter de Baat en Earnest Stewart