Gemeente Hoogeveen

Raad heeft weinig invloed op kosten en kwaliteit Wmo-verstrekkingen volgens rekenkamercommissie

26 oktober 2011 - De gemeenteraad kan op meerdere manieren sturen maar de raad heeft maar beperkt gebruik gemaakt van deze mogelijkheden. Dat blijkt uit het onderzoek van de rekenkamercommissie Hoogeveen (RKC) naar sturingsmogelijkheden van de raad op kwaliteit en kosten van Wmo-verstrekkingen.

Dat blijkt uit het onderzoek van de rekenkamercommissie Hoogeveen (RKC) naar sturingsmogelijkheden van de raad op kwaliteit en kosten van Wmo-verstrekkingen.Verder blijkt dat de beschikbare informatie onvoldoende systematisch en te weinig toegankelijk was. De raad is in een laat stadium geïnformeerd over stijgende kosten in 2010 en 2011 en heeft nauwelijks zicht op de ontwikkeling van de kosten in de komende jaren. De informatie over de gevolgen van de bezuinigingen vanaf 2011 was beperkt en vrij algemeen geformuleerd. Ook werden nauwelijks alternatieve maatregelen gepresenteerd. De consequenties van de raadsbesluiten zijn niet altijd duidelijk. De doelen worden nauwelijks toetsbaar geformuleerd en zijn soms met elkaar in tegenspraak.

Wmo-verstrekkingen zijn voorzieningen voor mensen met een beperking zoals rolstoelen, taxivervoer en huishoudelijke hulp. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ontwikkeling.

Voor de komende jaren is rekening gehouden met een bezuiniging waardoor de kosten t/m 2014 jaarlijks zouden moeten dalen ten opzichte van 2010. Onduidelijk is of de genomen maatregelen voldoende zijn om de kosten de komende jaren in de hand te houden. De uitgaven voor huishoudelijke hulp per inwoner zijn tijdens de onderzoeksperiode consequent hoger dan die van de vergelijkbare gemeenten, zonder duidelijke verklaring.

Veel besluiten en de wijze van uitvoering vloeien voort uit wettelijke regels. Op de korte termijn heeft de raad daardoor beperkte sturingsmogelijkheden. Op lange termijn zijn er echter voldoende mogelijkheden als een relatie gelegd wordt met andere beleidsterreinen zoals gezondheid, wonen, ruimtelijke ordening en sociale wetgeving. Voorbeelden zijn: voldoende geschikte woningen voor mensen met een rolstoel, clustering van voorzieningen zodat reisafstanden kleiner worden, verschuiving van individuele naar gezamenlijke voorzieningen of inzet van uitkeringsgerechtigden bij uitvoering van zorgtaken.

Volgens de RKC kan het onderzoeksrapport gebruikt worden bij de drie komende decentralisaties van Rijk naar gemeenten, waarbij gekort wordt op de beschikbare budgetten. Het gaat om de decentralisatie van 'begeleiding' uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) naar de Wmo, de invoering van de Wet werken naar vermogen (Wwnv) en de overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten. Er is sprake van deels overlappende doelgroepen en een samenhang met de Wmo. Sturing op kosten en kwaliteit wordt daardoor vanaf nu nog belangrijker.

Wat doet de rekenkamercommissie?

De Rekenkamercommissie ondersteunt de gemeenteraad bij de uitvoering van zijn controlerende taak. De commissie laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de maatschappelijke effecten van het gemeentelijk beleid. Met de uitkomsten kan de raad zijn taken beter uitvoeren. De onderzoeken geven inwoners van Hoogeveen inzicht in de kwaliteit van het beleid van hun gemeentelijk bestuur. Raad en inwoners kunnen voorstellen doen voor onderzoeken.