Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Blauwkapel

Baggerwerkzaamheden vijver bij fort Blauwkapel

De komende weken baggeren gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, naast de grote fortgracht, ook de vijver aan de zuidzijde van fort Blauwkapel (naast de parkeerplaats). Vanwege de slechte bereikbaarheid en de beperkte ruimte wordt gebaggerd door middel van een zuigboot. Ook in deze watergang wordt rekening gehouden met mogelijke explosieven. Daarom verwijdert de zuigboot de bagger laagsgewijs en is de zuigmond van de zuigboot zodanig aangepast dat er veilig kan worden gebaggerd.

Aan de zuigboot is een persleiding gekoppeld. Via de persleiding wordt het water-baggermengsel verpompt naar het tijdelijk afgedamde waterganggedeelte in de fortgracht. De leiding wordt over de openbare weg gelegd. Het verkeer ondervindt hier minimale overlast van. Onderstaande tekening geeft het werkgebied en het tijdelijke opslaggebied aan.

Nadat de bagger is uitgezakt in het afgedamde waterganggedeelte van de fortgracht wordt deze verwijderd en afgevoerd naar een externe verwerkingslocatie. Daarna wordt de afdamming weer verwijderd waarna de situatie weer in oorspronkelijke staat is hersteld. Het onderzoek naar mogelijke explosieven in de diepere delen van de fortgracht is nog niet afgerond.