Gemeente Alkmaar


re-integratie

Miljoenen minder vanuit Rijk voor re-integratie

Alkmaar, 26 oktober 2011

"Mocht u denken dat we het al zwaar hadden, maak de borst maar nat. Er komt nog meer op ons af. Het worden zware tijden. Voor Alkmaar. En ook voor de regio. We moeten ons met elkaar sterk maken voor de toekomst", aldus Mirjam Hamberg, wethouder Sociaal (SP).

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakte afgelopen weken de definitieve budgetten voor participatie bekend. De Rijksvergoeding voor Alkmaar in 2012 voor het Participatiebudget* komt nu uit op EUR 4.965.000,- (was in 2011 EUR 9.095.000,-). De teruggang van het onderdeel Werk is het grootst: in 2011 was het Rijksbudget EUR 6,8 miljoen en in 2012 is het budget vastgesteld op EUR 3,152 miljoen. Voor Alkmaar een extra zware dobber in deze bezuinigingstijden, vooral voor de re-integratie van mensen met een uitkering.

Zware tijden
"Het zijn pittige tijden voor Alkmaar", zegt Hamberg, wethouder sociaal. "Met al deze bezuinigingen vanuit het Rijk en de al bestaande tekorten, wordt het flink klussen om de juiste prioriteiten en beslissingen te nemen. Het college moet zorgvuldig afwegingen maken waar we het Alkmaars gemeenschapsgeld in deze zware tijden aan uit gaan geven. Deze extra financiële tegenvaller vanuit het Rijk treft vooral de re-integratie integratie van mensen met een uitkering. Dat komt nog eens extra op al eerder genomen bezuinigingen. Ik kan het niet mooier maken. Alle Alkmaarders zullen de pijn van de bezuinigingen helaas op één of andere manier gaan voelen. Daarbij wil ik me hard blijven maken voor de meest kwetsbaren in onze stad. Die mogen niet extra getroffen worden. "

WNK
Deze bezuinigingen vanuit het Rijk zullen in 2012 ook zijn weerslag op het WNK krijgen. Immers het WNK voert een belangrijk deel van onze re-integratie activiteiten uit. Maar er staat nog meer op de rol. Onderdeel van de invoering van de Wet Werken naar Vermogen per 2013 is de herstructurering van het WNK. Dat betekent dat we begin volgend jaar een plan gereed moeten hebben hoe we het WNK als organisatie voor beschutte werkplekken veilig stellen. Want in 2015 brengt het Rijk de Rijksbijdrage voor de Wsw per deelnemer terug met bijna EUR 5.000,- ten opzichte van dit jaar en moeten gemeenten het verschil bijpassen vanuit het participatiebudget. Dat zou voor de regio betekenen dat we nog maar ongeveer EUR 2,3 miljoen budget overhouden voor re-integratie van mensen in de Wwb, Wajong en Wsw. "Er staat dus veel op het spel. Werk aan de winkel. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen", zegt wethouder Hamberg.

Partipatiebudget* Alkmaar
De visie op het Participatiebudget in Alkmaar is op 11 februari 2010 in de gemeenteraad vastgesteld en op 14 september 2010 is het Uitvoeringsplan 2010-2011 in de commissie Samenleving besproken. De commissie voelt zich zeer betrokken bij de uitvoering van het Participatiebudget, en met name bij de invoering van de participatieladder. Derhalve is afgesproken om in 2011 over de voortgang van het Participatiebudget en relevante ontwikkelingen te rapporteren.

Nu sinds enkele weken blijkt dat Alkmaar flink moet inleveren, met name op het onderdeel re-integratie, zal voor 2012 -zoals reeds vermeld- een bijstelling moeten plaatsvinden. Hierbij wordt het uitgangspunt gehanteerd dat de lasten de baten niet mogen overstijgen.

In de voortgangsnotitie wordt al een voorstel gedaan voor inzet van re-integratie-instrumenten op de Wet werk en bijstand (Wwb)-doelgroep. Omdat het budget nog meer afneemt zal dit nog verder moeten worden aangescherpt. Daarbij is het uitgangspunt dat mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt zoveel mogelijk op de reguliere arbeidsmarkt moeten re-integreren.

Hoe verder?
Wethouder Hamberg vraagt de commissie Samenlevingszaken op 8 november om input voor nadere prioriteitstelling, om vervolgens ook de begroting aan te passen. "De situatie waar we momenteel in verkeren", zegt Mirjam Hamberg, "zal in het voorjaar van 2012 uiteraard ook leiden tot een nadere aanpassing van de visie op het Participatiebudget. We hebben nog veel beslispunten voor de boeg".


* Met het Participatiebudget kunnen gemeenten de budgetten voor re-integratie, inburgering en scholing combineren. Dat maakt de regelgeving eenvoudiger en biedt de gemeente de mogelijkheid maatwerk te leveren. Bijvoorbeeld door scholing te combineren met loonkostensubsidie.


** Acht gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Schermer.