Belgische Federale Overheid



Meer dan 10 000 mensen testen het nieuw elektronisch stemsysteem

Datum: 26 oktober 2011

Op donderdag 27 oktober 2011 zullen 10 000 mensen in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het nieuw elektronisch stemsysteem testen.

Het parlement heeft in 2008 groen licht gegeven voor de ontwikkeling van dit nieuwe stemsysteem. De federale overheid, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest schreven een gezamenlijke overheidsopdracht uit voor de ontwikkeling van een prototype van stemsysteem en de organisatie van een stemexperiment. Op 22 plaatsen in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, van Veurne over Schaarbeek tot Hasselt, nemen markten, scholen en administraties deel aan het experiment.

Een transparanter elektronisch stemsysteem

De belangrijkste nieuwigheid van het elektronisch stemsysteem is dat de stem van de kiezer op een papierstrook wordt afgeprint en niet meer op een magneetkaart wordt geregistreerd. Zo krijgt de kiezer de mogelijkheid om na te gaan of de stem die hij of zij via de computer heeft uitgebracht correct geregistreerd is. De elektronische stem en de stem op papier zijn natuurlijk in overeenstemming. Indien nodig kunnen de stemmen manueel herteld worden. Het stemsysteem is daardoor democratischer en transparanter dan het vorige, precies wat het parlement in 2008 gevraagd had.

Op basis van alle vergaarde informatie kunnen de federale en gewestelijke overheden het nieuwe stemsysteem evalueren en eventueel bijsturen. Op basis van de conclusies van dit grote stemexperiment kunnen de overheden beslissen of zij het nieuwe stemsysteem willen aankopen of niet.

Meer informatie over het stemexperiment op de website van de FOD Binnenlandse zaken Externe link

Volg het verloop van het experiment op de dag zelf via www.experiment2011.rrn.fgov.be Externe link