Ingezonden persbericht


Moerdijk, 26 oktober 2011

2TODRIVE: MEER ERVARING VOOR JONGE CHAUFFEURS IN OPLEIDING, MINDER ONGELUKKEN.

Vanaf 1 november 2011 start de overheid een nieuw project: 2toDrive. Jongeren mogen dan vanaf hun 16,5 jaar starten met rijlessen en al rijexamen doen op 17 jarige leeftijd. Indien zij slagen voor het rijbewijs B kunnen zij, mits onder begeleiding van een coach, meteen gaan autorijden. Aan de coach worden de nodige eisen gesteld. Zie voor meer informatie www.2todrive.nl.

Jongeren zijn vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) toont aan dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar vier keer zoveel kans lopen om betrokken te raken bij een ernstig ongeval dan mensen tussen de 30 en 59 jaar. Goede persoonlijke coaching en begeleiding in het eerste jaar na het behalen van het rijbewijs kan een deel van de ongelukken voorkomen. Het 2toDrive project streeft ernaar om de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal ongelukken / slachtoffers te reduceren. BBL-leerlingen die op een ROC een gecombineerde 2-jarige werken en lerenopleiding voor vrachtwagenchauffeur volgen, kunnen tot nu toe niet eerder examen doen dan wanneer zij 18 jaar zijn. Aangezien veel leerlingen direct na het VMBO op 16 of 17 jarige leeftijd doorstromen naar zo'n BBL traject, betekende dit voor veel van hen dat er slechts een korte tijdsperiode resteerde om de rijbewijzen B, C en CE te halen binnen die tweejarige BBL opleiding.

Jan Boog, Manager van Aldivèr Werk en Leerbanen:
"Wij hebben landelijk zo'n 500 leerling chauffeurs in dienst die wij bij erkende leerbedrijven plaatsen en intensief begeleiden. Het project 2toDrive zorgt ervoor dat jongeren gedurende een langere periode, onder relatief veilige omstandigheden, rijervaring kunnen opdoen in een personenauto. Begeleiding na behalen B rijbewijs verbetert inzicht en veiligheid van deze jonge weggebruikers. Aldivèr zal leerlingen van de BBL opleiding Chauffeur Goederenvervoer aanmoedigen om van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te maken. Aldivèr inventariseert, in nauw overleg met de ROC`s en de verkeersscholen wie in aanmerking komt voor dit project. Leerlingen kunnen dan zelf bepalen of zij van deze mogelijkheid gebruik willen maken, als onderdeel van het rijopleidingenpakket van Aldivèr."

De kans voor jongeren om via 2toDrive eerder ervaring op te doen met autorijden wordt door veel betrokken partijen als zeer positief beoordeeld. Leerlingen zullen eerder kunnen starten met hun rijopleiding, beter voorbereid op pad gaan en daardoor met meer inzicht en zelfvertrouwen aan een volgend praktijkexamen verschijnen. De transportbranche kan hierdoor nieuwe chauffeurs verwachten die nog beter zijn voorbereid. Door 2toDrive kan een leerling eerder en beter op weg naar een vakbekwame toekomst als vrachtwagenchauffeur.

Jan Boog: "Onze leerlingen krijgen nu nog meer zekerheid. Eerder starten met de rijopleiding dankzij 2toDrive samen met onze doorlopende baangarantie van 1 jaar na het behalen van het schooldiploma. Indien een leerling niet binnen zijn schoolperiode alle rijbewijzen haalt, dan zorgt Aldivèr voor een doorlopende rijopleiding zonder dat de beginnende chauffeur dit zelf hoeft te regelen of financieren. Wij bieden een veilige basis voor een baan, rijervaring en begeleiding."


---

Noot voor de redactie,