Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 oktober 2011

Kamervragen van het lid Timmermans (PvdA) over de bekentenis van een veteraan over de executies van 120 personen in Rawagade in 1947 aan de minister van Buitenlandse Zaken

1.
Bent u bekend met de uitzending 'Altijd Wat' van 25 oktober jl. waarin een veteraan aan tenminste twee personen heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor het zonder vorm van proces standrechtelijk executeren van inwoners van het dorp Rawagede toenmalig Nederlands- Indië in 1947? ( Altijd Wat- 25 oktober 2011)
2.
Deelt u de mening dat dit een nieuwe en concrete aanwijzing is,die de verdenking rechtvaardigt dat er sprake is van oorlogsmisdaden en/of misdaden tegen de menselijkheid? Zo ja, deelt u de mening dat dit soort misdaden niet voor verjaring in aanmerking komen en er derhalve een nieuwe aanleiding is om te bezien of er nog tot vervolging van de verdachten kan worden overgegaan? Indien nee, waarom niet?
3.
Deelt u de mening dat een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in het dorp Rawagede in 1947 noodzakelijk is omdat deze nieuwe getuige en mogelijke dader heeft aangegeven dat de executies in de week vóór 9 december 1947 hebben plaatsgevonden en dus niet op 9 december 1947, een datum die tot op heden steeds tot discussie en verwarring heeft geleid, waardoor de gruwelijke gebeurtenissen steeds zijn betwist? Zo ja, bent u hiertoe bereid opdracht te geven? Indien nee, waarom niet?




Partij van de Arbeid