Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 26 oktober 2011

Omzet Air Products passeert grens van 10 miljard dollar in boekjaar 2011

Air Products (NYSE:APD), één van de grootste leveranciers van industriële gassen en equipment ter wereld, heeft in boekjaar 2011 dat afliep op 30 september jl., een omzet gerealiseerd van 10,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging van 12 procent ten opzichte van boekjaar 2010. De brutowinst over 2011 steeg met 13 procent naar 1,67 miljard dollar. Ook het laatste kwartaal van boekjaar 2011 was met een omzet van 2,61 miljard dollar succesvol. De stijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010 bedroeg 11 procent. De brutowinst steeg in het vierde kwartaal met 6 procent naar 425 miljoen dollar. Air Products heeft diverse kantoren en productielocaties in Nederland, terwijl ook het Europese hoofdkantoor van Air Products Chemicals Europe B.V. in ons land gevestigd is.

De divisie 'Merchant Gases' boekte in het vierde kwartaal van boekjaar 2011 een omzetstijging van 10 procent en kwam uit op een omzet van 1,045 miljard dollar. De winst steeg met vier procent naar 192 miljoen dollar. De omzet steeg met name in de regio's Azië en USA/Canada. De omzetstijging bij de divisie 'Tonnage Gases' bedroeg ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010 17 procent en steeg naar 883 miljoen dollar; met name als gevolg van nieuwe projecten. De brutowinst steeg met 30 procent naar 152 miljoen dollar. De divisie 'Electronics and Performance Materials' realiseerde een omzetgroei van 12 procent en kwam uit op 587 miljoen dollar. De winst in deze divisie steeg met 9 procent naar 92 miljoen dollar. De divisie 'Equipment and Energy' zette in het vierde kwartaal van 2011 96 miljoen dollar om, een daling van 25 procent. Die daling kwam vooral voor rekening van de teruglopende verkoop van Air Seperation Units en LNG-equipment. De winst daalde met 43 procent naar 12 miljoen dollar.

In een reactie op de cijfers zei CEO John McGlade: "De stijging, die we in het laatste kwartaal van 2011 gerealiseerd hebben, was met name te danken aan de groei in opkomende markten en aan de uitstekende prestaties van de business unit 'Tonnage Gases'." Terugblikkend op het hele boekjaar zei hij: "We hebben ondanks een stagnerende economische groei in de tweede helft van 2011 toch een degelijk jaar achter de rug met belangrijke nieuwe projecten en een omzet- en winstgroei van meer dan tien procent. Belangrijker is wellicht dat we in het afgelopen boekjaar ook een sterke verbetering van de cash flow en de return on capital zagen. Hoewel de economische verwachtingen voor de korte termijn niet heel erg optimistisch zijn en de horizon enigszins vertroebeld wordt door economische en politieke onzekerheden, is onze uitgangspositie behoorlijk sterk dankzij een goed gevulde portefeuille met nieuwe projecten en contracten. We zijn ervan overtuigd, dat het perspectief voor industriële gassen en voor Air Products in het bijzonder erg goed is. We houden dan ook vast aan onze doelstellingen voor 2015 als het gaat om groei, marge en vooral return on capital."

-----------------------------