Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 oktober 2011

Grote Sint Laurenskerk als 'huiskamer van de regio Alkmaar'

Burgemeester en wethouders willen dat de Grote Sint Laurenskerk de huiskamer van de regio Alkmaar wordt. Dit wil het college onder andere bereiken door de kerk in de zomermaanden vaker open te stellen voor publiek, de kerk te verhuren aan Alkmaarse verenigingen en de beide orgels van de kerk meer te promoten. Het college legt dit voorstel met een aantal openingsvarianten voor aan de gemeenteraad.

De kerk als centraal punt voor het culturele leven De kerk heeft een eeuwenoude historie. Al in de middeleeuwen nam de Grote Sint Laurenskerk een belangrijke plaats in voor het sociale verkeer in de regio. Men bezocht de kerk niet alleen voor de liturgische handelingen, maar ook voor ontmoeting en gesprek. Omdat de kerk niet langer het liturgisch centrum is van de regio, moet die positie worden versterkt door manifestaties, publieke activiteiten, vieringen en culturele activiteiten. Omdat de huur voor een dergelijk gebruik een belemmering vormt, wil het college de kerk tegen een gereduceerd tarief verhuren aan verenigingen, zoals koren, voor culturele activiteiten. Hierdoor zal het gebruik van de kerk toenemen en zullen meer inwoners de kerk van binnen ervaren, zonder dat de exploitatie in gevaar komt.

De kerk als centraal punt voor bezoekers
Bij het bezoek aan een Europese stad is de grote middeleeuwse kerk of kathedraal vaak een teken dat men in het oudste en meest interessante historische deel van het centrum is. Veel kerken en kathedralen zijn gratis of voor een vrijwillige bijdrage voor bezoek geopend, zodat een stadsbezoek ook vaak daar begint. Deze positie heeft de Grote Sint Laurenskerk nog niet voldoende, omdat het tot dusverre gericht is op commerciële verhuringen. Het college wil dan ook de kerk vaker openstellen in de vakantieperiodes. Dit kan variëren van alleen op de vrijdagen tot openstelling gedurende de hele week. Daarnaast denkt het college aan thema-exposities in de zijkapellen met informatie over de kerk en Het Laatste Oordeel, het drieluik en de beide orgels.

De kerk als centrum voor de orgelkunst
De beide orgels van de Grote Sint Laurenskerk zijn wereldberoemd. Het Van Covelensorgel bij het hoogkoor is uit 1511 en daarbij het oudste nog bespeelbare orgel van Nederland, dat nog in zeer originele en in zeer goed bespeelbare staat is. Het hoofdorgel van 1645 tegen de westgevel is van de beroemde orgelbouwer Hagerbeer en is door de eveneens beroemde orgelbouwer Schnitger in 1725 aangepast. De orgelkast is van Jacob van Campen, de architect van het Paleis op de Dam, en de orgelluiken zijn beschilderd door Ceasar van Everdingen. Hoewel organisten uit de hele wereld het een buitenkans vinden om in Alkmaar op deze orgels te spelen en daar ook veel publieksbelangstelling voor is, wordt het begrip Alkmaar Orgelstad nog te weinig uitgebuit. Het college wil dat er jaarplannen voor activiteiten met de beide orgels worden opgesteld, waarin festivals zijn opgenomen en dat deze jaarplannen worden afgestemd op andere toeristische activiteiten.

Huiskamer van de regio Alkmaar
Om de ambities van het college te verwezenlijken, worden nu maatregelen genomen om de exploitatie van de kerk te verbeteren. Daarmee wil het college de Grote Sint Laurenskerk omvormen tot 'huiskamer van de regio Alkmaar'. Wethouder Anjo van de Ven van Cultuur (OPA): "Op deze manier geven we het culturele leven in onze prachtige Sint Laurenskerk een impuls. Zo brengen we cultuur dichter bij de mensen en zoeken zij elkaar op in de 'huiskamer van de regio'.