Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Persbericht

PvdA: Besluit Leers over Mauro onverteerbaar

De PvdA is onthutst over het besluit van minister Leers om Mauro terug te sturen naar Angola. De minister zou serieus kijken naar opties, maar kwam toch weer met een afwijzing. "De gedachte dat deze volledig geïntegreerde jongen wordt uitgezet naar Angola vind ik onverteerbaar", aldus Tweede Kamerlid Hans Spekman. "Onverteerbaar voor Mauro. Die terug moet naar een land waar hij niks en niemand kent. En onverteerbaar voor zijn pleegouders, die een kind verliezen."

Ondanks het besluit van Leers geeft Spekman de strijd nog niet op. Dinsdag is er een debat over Mauro in de Tweede Kamer. "Mijn hoop is gevestigd op het CDA. Als zij een motie steunen waardoor Mauro kan blijven, lukt het. Ik ga daarin mee. Ook het congres van het CDA kan zaterdag nog uitspreken dat Mauro moet blijven. Ik spreek ook de VVD aan. Zij zijn even verantwoordelijk. En ook zij deden mee aan de actie voor Mauro op het Plein. Het is enorm hypocriet om eerst goede sier te maken met Mauro en het vervolgens voor de minister onmogelijk maken om een uitzondering te maken."

Spekman is ervan overtuigd dat er inhoudelijk voldoende opties zijn om Mauro verblijf te verlenen. "Het kan op individuele basis. Er zijn voorbeelden van vergelijkbare zaken met lang verblijvende, ingeburgerde kinderen waarbij een uitzondering is gemaakt. Er kan ook een regeling worden gemaakt, waardoor een klein aantal vergelijkbare jongens en meiden als Mauro verblijf krijgt. Bijvoorbeeld vanwege hun bijzondere band met hun pleegouders. Ook onze initiatiefwet voor gewortelde kinderen kan uitkomst bieden. Wordt die omarmd, dan zou Mauro daaronder kunnen vallen."