Ingezonden persbericht


De VVD staat voor financieel solide beleid

Rotterdam, 26 oktober 2011: De VVD Rotterdam wil de financiële problemen van de gemeente oplossen. "De economie heeft het zwaar. Dat raakt ook de stad Rotterdam. Dit leidt tot directe tegenvallers, zoals meer kosten aan uitkeringen. Maar ook indirecte factoren, zoals een noodzakelijke beperking van inkomsten vanuit het rijk, zorgen voor tegenvallers", aldus fractievoorzitter Maarten van de Donk. "Door te bezuinigen verminderen de kosten. Bezuinigingen moeten echter wel reëel zijn."

Bepaalde kosten zijn voor de gemeente onontkoombaar. De gemeente is bijvoorbeeld verplicht om een uitkering aan mensen te betalen die hier wettelijk gezien recht op hebben. Daarom moet er goed worden gekeken waar wél bezuinigd kan worden. Van de Donk: "Het College is daarmee wat de VVD betreft goed op weg. Daarbij zijn helaas draconische maatregelen nodig als een personeels- en uitgavenstop. Ook het verhogen van de belastingen op sommige terreinen hoort hier helaas bij. De VVD is voor een kleinere overheid, maar wat dat de overheid doet, moet wel goed zijn."

Kritiek

Leefbaar Rotterdam verdient de credits dat zij als eerste de gevolgen van de crisis heeft onderkend. De VVD is het echter niet eens met de forse kritiek die de partij regelmatig uit op het College. "Leefbaar heeft diverse maatregelen voor het verminderen van de tekorten, maar geconstateerd moet worden dat de partij nooit gekomen is met een maatregelenpakket dat leidt tot bezuinigingen die bij elkaar het huidige tekort van de begroting dekken", aldus Van de Donk.

Een voorbeeld hiervan is de tegenbegroting die Leefbaar Rotterdam indiende bij de behandeling van de Kaderbrief in 2010. De oplossingen hieruit zijn grotendeels door het College overgenomen, maar zelfs ook nog steviger ingezet. Zo neemt het aantal ambtenaren nog verder af dan voorgesteld en wordt er nog meer gekort op welzijn.

Feiten

Daarnaast komt Leefbaar Rotterdam met onrealistische bezuinigingsvoorstellen zoals ambtenaren vier uur minder laten werken en de veronderstelling dat 500 euro lastenverlichting leidt tot meer inkomsten voor de stad. Het minder laten werken van ambtenaren is niet mogelijk, omdat je als gemeente een arbeidscontract niet zomaar eenzijdig kan wijzigen. Daarnaast leidt een lastenverlichting van 500 euro per huishouden wel tot een betere Rotterdamse economie, maar verdient de gemeente hier weinig mee. De tekorten worden hiermee dus niet weggewerkt.

De VVD blijft liever bij de feiten. Wanneer goede en realistische voorstellen van andere partijen komen, staat de VVD hier voor open. "Ook als het gaat om maatregelen die we in betere tijden liever niet hadden genomen. De VVD is echter niet alleen een brenger van goed nieuws. We durven met financieel solide beleid de Rotterdammers en andere partijen tegemoet te treden. En dat kunnen we zonder reclamespotje", aldus Van de Donk.



Ingezonden persbericht