Politie Zaanstreek-waterland



Wervingscampagne Burgernet Zaanstreek-Waterland gestart

Wormer, 25-10-2011 o Vanmiddag gaf burgemeester Tange van Wormerland, voorzitter van de regionale stuurgroep Burgernet, samen met korpschef Huijser van Reenen het officiële startschot voor de regionale wervingscampagne van Burgernet in Zaanstreek-Waterland. Dhr. Tange overhandigde persoonlijk het allereerste wervingspakketje aan een enthousiaste inwoner van Wormerland.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Na een melding van bijvoorbeeld een vermissing of een misdrijf op heterdaad krijgen Burgernetdeelnemers in de directe omgeving via de meldkamer van de politie een ingesproken bericht via hun vaste of mobiele telefoon of een tekstbericht per SMS, met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen zij direct behulpzaam zijn bij de opsporing van daders of vermiste personen.

De regionale uitrol start in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend en Wormerland. Inwoners van deze gemeenten ontvangen binnenkort een brief thuis met de uitnodiging om zich aan te melden als Burgernetdeelnemer.

Eerste deelnemer
Arie Schermer, conciërge van basisschool Wormerwieken en inwoner van Wormer, was vereerd dat hij het eerste wervingspakketje uit handen van de burgemeester mocht ontvangen. Ik vind het een prachtig initiatief, aldus Schermer. Vanuit mijn werk heb ik al regelmatig contact met de wijkagent, over veiligheidskwesties in de buurt. Het is mooi dat mensen nu ook op deze manier hun steentje bij kunnen dragen. Ik ga me dan ook zeker aanmelden.

Extra ogen en oren
Burgemeester Tange deed in zijn toespraak een beroep op de gemeenschapszin van burgers en ondernemers. We willen allemaal dat als het nodig is iemand aan de bel trekt, uitkijkt naar die dader, ziet dat er iets aan de hand is. De dame op leeftijd die beroofd wordt van haar tas, het verdwaalde kind dat de weg kwijt is. Burgernet kan zulke situaties niet de wereld uit helpen. Wat we wel kunnen doen, is samen bijdragen aan snelle oplossingen en het beperken van mogelijke schade. Ook korpschef Huijser van Reenen benadrukte het belang van betrokken burgers: Wij hebben zon 800 politiemensen die zich dag in dag uit inzetten voor de veiligheid in deze regio. Na vandaag krijgen zij er duizenden extra ogen en oren bij, die ons kunnen helpen om onze heterdaadkracht te vergroten.

Burgernet werkt!
Burgernet is sinds november 2008 met succes actief in vijftien politieregios en 173 gemeenten. Inmiddels telt Nederland al bijna een half miljoen Burgernetdeelnemers en dat aantal is nog steeds groeiende. Vanaf eind november kan als dat nodig is de eerste Burgernetactie in Zaanstreek-Waterland worden opgestart. Meer informatie en aanmelden: www.mijnburgernet.nl